úterý 8. listopadu 2011

Dracula A.D. 1972 aka Drákula roku 72´(1972)

Říkejte tomu klidně britský týden s Hammer Film Production. Šestý ze série sedmi filmů s Drákulou.

Drákula (Chritopher Lee) podléhá ve směšném souboji s profesorem Van Helsingem velice směšnou smrtí. Van Helsing (Peter Cushing) taky. Naštěstí se poblíž potlouká Drákulův poskok, který uchová jeho popel a dřevěný kolík. To se píše rok 1872. Plesk! Ocitáme se v roce 1972, zase v Londýně, kocháme se nablýskaností City, špinavostí dělnických čtvrtí a všudypřítomnými hipíky, vlastně, ocitáme se na pořádné hippie pařbě.

Potomek Drakulova poskoka Johnny Alucard (Christopher Neame) se infiltruje do jednotky znuděné mládeže jako klasický představitel stylu barok/romantik* a po fiasku s minulou pařbou (policie přijela dřív než by čekali) navrhuje černou mši. Po počátečním zdráhání parta souhlasí. A začnou se dít věci. Přesně 100 po výše zmíněném
souboji je Drákula vzkříšen a jde po Van Helsingových potomcích, prapravnučkou s velkými balónky (členka Johnnyho party - Stephanie Beacham) počínaje, jejím dědečkem (vnukem profesora Van Helsinga) profesorem Van Helsingem (Peter Cushing) konče. Alucard je ovšem neschopný a tak jsou i nějaké "collateral damages".

Podaří se Drákulovi srovnat skóre s van Helsingovými? Nebo ho zase Van Helsing nějak srandovně zabije? Zachrání ještě Jessicu? A co Johnny? Mrtvej? Dostane zaslouženou odměnu od hraběte? A co policie, vyšetří podivné případy úmrtí mladých žen v Chelsea? Nebude házet Van Helsingovi klacky pod nohy? Bude znovu otevřena kavárna Cavern?

Vetšinu těchto otázek vám zodpoví sledování tohoto 92 minut dlouhého krimihororu. Někdo na nekonečnou psychedelickou pařbu na začátku nadává, pro mě to byly nejkrásnější minuty filmu ... Solidní počin, který docela rychle uteče. Skoro bych věřil, že to tak v sedmdesátých letech na prohnilém západě bylo. 7/10. Oprava, za excelentní výkon Petera Cushinga 8/10. Oprava, za to, že Drákula netančil s funky prsatýma holkama 7/10.

* srovnej se stylem tzv. gotiků - prochcané lněné košile, opasky na uzel, nepěstěný plnovous, případně krejzl.

Žádné komentáře:

Okomentovat