středa 23. listopadu 2011

Россия 88 Rossiya 88 aka Russia 88 (2009)

Zase jeden z filmů typu "jak se co dělá". Tentokrát jak se dělá ruský neofašismus. Drama Pavla Bardina, jehož děj a postavy jsou smyšlené, ale "podobají se tomu, co se v současné Moskvě děje", prý (škádlení přistěhovalců z Kavkazu, rejdy na tržnice). Prostě něco jako ruská odpověď na Romper Stomper.

Film je natočen jako natáčení dokumentu. Eddie, zvaný též Abrahám (bo je položid), točí pro internetovou náborovou kampaň film z prostředí jedné buňky, kterou vede Kapitán (veterán z Afghanistánu/Čečenska), jeho pravou rukou je Blade - basák a zpěvák srandovní kapely - fakt srandovní, kluci z Orlíku byli Mozarti jeden větší než druhý proti nim. Ale jejich píseň o deseti negrech, co visí na stěně a co se stane, když jeden spadne ... byla taky sračka. Zlatý Kolovrat a Sokyra Peruna. Buňku se snaží začlenit systém, ale Blade chce po svém a odmítá peníze na opravu klubovny, public nazi camp a adrenalinové zábavy (založení legálních paravojenských jednotek). A k tomu ještě problémy se sestrou a doma, Kapitánova smrt - přirozená.

U toho filmu jsem se hodně nasmál. Když se židáček Eddie nakrucoval před zrcadlem levou rukou hajluje nebo jak se na táboře rozbrečel, bo mu říkali Abrahám. Ale Romper Stomper nebo Skinhead Attitude to není. Ale zbytečných 104 minut taky ne. Ukazuje se, že to není jen výsadou našich "vlastenců" brát mezi sebe úplné blbečky. 6/10

"Jak jsi se stal fašistou?" "Jsi blázen? Nejsem fašista, ale vlastenec!" Tomu se těžko věří, když se fotíte pod svastikou nápadně připomínající vlajku NSDAP a taky soutěžíte v disciplíně "hajluj nejrychleji, hajluj nejzbytečněji".

Žádné komentáře:

Okomentovat