úterý 8. listopadu 2011

The Phantom of the Opera aka Fantom opery (1962)

Britská klasika mysteriosního žánru z dílny Hammer films v režii Terence Fishera s několikrát zfilmovaný příběhem podle předlohy G. Lerouxe.

Lord Ambrose D´Arcy (autor), Harry Hunter (producent) a Lattimer se chystají uvést novou operu Johanka z Arku. Ale jakoby samotná opera byla proti tomu. Ztrácejí se a samovolně ničí věci, kulisy, kostýmy, ze zdi mluví záhadný hlas, občas se zjevuje "duch". Hvězdná (Edward de Souza) zpěvačka definitivně končí, když se při premiéře zhoupne do jeviště oběšenec. Hunter na konkurzu vybírá Christine (Heather Sears), starý obšourník D´Arcy (Michael Gough) se jí pokouší zlákat pod průhlednou záminkou k nemravnostem. Hunter ji zachrání a vyslouží tím oběma padáka. Když padáka dostanou skoro všichni, Lattimer (Thorley Walters) donutí D´Arcyho souhlasit s jejich návratem, zpěvačka však mizí. Hunter je na stopě Fantomovi (Herbert Lom).

Rozluští Hunter záhadu, kdo a proč sabotuje operu? Zachrání Christine? Včas? Bude D´Arcy za svou aroganci ztrestán? Je opravdu takový hajzl? A co Fantom? Získá si sympatie a pozná nové přátele? Bude opera mít sukces?

Ofiviálně tento film má mít 84 minut, asi jsem viděl zkrácenou verzi (80 minut) a i ta se mohla zkrátit o redundantní operní scénky. Klasický příběh dobra a zla kýčovitě jasně vykreslených (příspěvek Hammer Films) ověnčený podivnými dialogy a korunovaný závěrem, kde je vše vysvětleno, aby i naprostý blbec pochopil, co tuší už od třetiny filmu. Oceňuji scény z dámské šatny viktoriánské éry, takže 7/10.

Žádné komentáře:

Okomentovat