pondělí 21. listopadu 2011

Чекист aka Čekist aka The Chekist (1992)

Tak na tohle jsem byl zvědavý. Jak moc na historické filmy nejsem, tak tohle bylo zajímavé. Nedlouho po rozpadu Sovětského svazu natočili v LenFilmu film, který ukazuje běžný pracovní týden na guberniálním velitelství ČK, čti Čeka - črezvyčajnaja komissija. Ano řeč bude o chlapcích s "planoucím srdcem, čistýma rukama a chladnou hlavou"*.

Jsme v době rudého teroru. Velitelství velí soudruh Srubov a k jeho povinnostem patří krom výroby rozsudků (Čeka není soud, ale nástroj masové represe) i dohlížení na vykonání. Den co den, skupina po skupině, je zastřeleno několik desítek ničemných kontrarevolucionářů. Srubov na to naštěstí není sám, má pomocníky, kteří jsou velice horliví a s rozsudkem se nepářou - v jedné srandovní scéně se jeden z nich sám odsoudí. Personál Čeky - nižší management a dělnické profese, jak by s dnes řeklo - je z nějakého důvodu vykreslen jako směs retardů, impotentů a násilnických zvířat. Trochu tendenční. I čekista je jen člověk. Požádá-li jej malé dítě o cigaretu, dá, ačkoli ví, že vzápětí po něm bude metat odpadky a zpívat neuctivou písničku. Dokonce jim i vyhrožovali smrtí! A pak buďte na své okolí jako mílius!

Film má téměř povahu dokumentu a la Troy McClure - ukáže kompletní technologii rudého teroru včetně zasvěcených komentářů. Bohužel týden na služebně je moc - scény se zbytečně opakují (asi aby jste si zapamatovali, že zločinců v době rudého teroru bylo fakt hodně) a zároveň je to krátká doba, aby se postavy mohly psychologicky vyvíjet (to mě zajímá nejvíc, lžu). Ovšem Srubov předvede duševní salto mortale s piruetou. Proto (krom zvědavosti, jak se věci dělaly) stojí za to se podívat na 93 minut dlouhý film Alexandra Rogožkina s Igorem Sergejevem v hlavní roli (hrál ruského vojáka v Pádu Třetí říše). 7/10

* To je dobré heslo na policejní auta!

Žádné komentáře:

Okomentovat