středa 23. listopadu 2011

Die Schlangengrube und das Pendel aka Hadí jáma a kyvadlo aka Castle of the Walking Dead aka The Torture Chamber of Dr. Sadism (1967)

Západoněmecký pokus natočit gotický horor lehce, ale opravdu lehce, využívající motivu z Poeovy Jámy a kyvadla s Lexem Barkerem* v hlavní dvojroli Roger/Roger, Karin Dor** a Christopherem Lee***.

Roger von Marienberg odsoudí hraběte von Adomai (Lee) k smrti smrťoucí rozčtvrcením (stětí je za dvanáct košerovaných panen málo), ten slibuje ukrutnou pomstu. Po 35 letech Roger Mont Elise pátrá po svém pravém původu (jeho osud připomíná Jana Tleskače - místo hlavolamu má medailon). Dostává tip - pozvánku od hraběte Frederica Reguly (Lee), který ho zavede do údolí s hradem Adomai. Cestou přibere krásnou učitelku hry na klavír Lilian von Brabant (Dor), která má také pozvání a kněze, který je podezřele obratný v případech přepadení lapky, lámání odporu služebnictva a vůbec je podezřelý - považte, on má zbraň! Nakonec se dostanou šťastně na hrad (s mírnými ztrátami) a tam se začíná rozplétat ohavná legenda, která se dotkne každého,
bez milosti.

Najde Roger svou pravou identitu Rogera? Oč jde hraběti Regulovi? Dokončí svůj posvátný úkol? K čemu potřebuje učitelku klavíru? Co spojuje Lilian, Rogera a Regulu? A na co mu bude dobrý kněz? Stane se Roger nejlepším kamarádem hraběte nebo si půjdou po krku? A proč se to jmenuje Hadí jáma a kyvadlo? Vyhraje dobro čili nic?

Na uspokojení divákovy zvědavosti je 85 minut pohádkově zjemnělých dialogů bez krve a témeř bez násilí možná až moc. Atmosféra jakžtakž, ale třeba Barker se ustavičně tváří pozitivně. Ani jako Old Shatterhand se neuměl tvářit nazlobeně. Ostatní hrají pak docela obstojně. Zvláště Otec Fabián je řízek. Akorát z toho jeho postava dělá víc komedii než by bylo na horor záhodno, ale tohle je snad obecně neduh hororů 60. let. 7/10

* Old Shatterhand, kdyby jste si nevzpomněli, ignoranti!
** Ribanna
*** cca milion Draculů a jiných zmetků (Hanuman, eh, Saruman)

Žádné komentáře:

Okomentovat