pondělí 7. listopadu 2011

The Innocents aka Suspense aka Neviňátka (1961)

Tento britský horor/thriller Jacka Claytona s geniálním scénářem Trumana Capoteho je prý klasika. Zaslouží si to označení.

Majstrštyk Debory Kerr v roli guvernantky čili česky vychovatelky dvou osiřelých dětí, o které se jejich zámožný strýc starat odmítá (cáluje, ale špinit ruce si s nimi nebude). Slečna Giddensová nastupuje na místo tragicky zemřelé předchůdkyně a zpočátku se jí práce s dětmi (Miles a Flora) na zámku v gotickém slohu na britském venkově líbí. Postupně začíná cítit něco neblahého v chování dětí a přiznejme si spolu s Rychlými šípy, že "se tam začíná trochu bát". Od služky paní Grose vyzvídá, jak to na zánku bylo než přijela, kdo byl pan Quint, který měl na Milese až démonický vliv, kdo byla její nešťastná předchůdkyně, jaký byzbožný vztah spolu měli než oba tragicky zemřeli, ale zemřeli hned a definitivně? Slečna Giddensová si už není jistá, začíná strkat nos do věcí, do kterých jí nic není, a tady začíná její vlastní tragédie.

Film se sice od počátku vleče, děj nijak zvlášť nezrychlí ani později, ale přesto těch 100 minut uběhne docela rychle. Film je postavený především na práci kamery, zvukového doprovodu a hereckých výkonech Debory Kerr a Martina Stephense (Miles). Nečekejte žádné baf zpoza rohu nebo křoví ani krev a střeva a nevysvětlitelné jevy. Připravte se na úzkost a psychickou sebedestrukci až do morku kostí. 8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat