čtvrtek 10. listopadu 2011

Horror of Dracula aka Dracula (1958)

První z hammerovské série filmů s Christopherem Lee jako Draculou a Peterem Cushingem jako Van Helsingem. Šestý ze série, tu byl včera. Režie Terence Fischer.

Příběh podle Stokera je dostatečně známý, ale v tomto zpracování je neskutečně zkreslený, víc zkreslený byl snad jen v Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, což al ebylo způsobeno potížemi s autorským právem. Třeba Jonathan se vydává za knihovníka a k hraběti jede s temným úmyslem ho zprovodit ze světa. Akci zprasí, zemře, ale každopádně hraběte nasejří. Ten se vydá pomstít jeho snoubence Lucy. Pak už příběh je úplně pervertovaný (jména, místa, vztahy mez postavami).

Upřímně jsem čekal něco víc. Zvlášť od Leeho. Tenhle Dracula se mu, myslím, nepovedl. Vypadá moc mladistvě a vůbec je moc akční - bere schody po dvou - kde je důstojnost? Cushing naopak exceluje, je to taková západní Josef Kemr.

Solidní je tradičně hudba, to filmy z těch časů mají skoro automaticky. Co bych filmu hodně vyčetl, je výprava - hradní exteriér ani interiér nemá ani zrno´ko ponurosti, která by sídlu dobytka nejtemnějšího slušela. Atmosféra
veškerá žádná. Čekal jsem víc, ale cením si krátké stopáže - 82 minut. Ve finále tedy 5/10.

Žádné komentáře:

Okomentovat