středa 30. listopadu 2011

Joshikyôei hanrangun aka Undead Pool aka The Girls Rebel Force of Competitive Swimmers (2007)

Dost bylo intelektuálských vymyšleností. Tento film z dílny autora Cruel Restaurantu Kôji Kawana postrádá jen Ilsu, jinak splňuje variantu "mix všeho" z mé ankety. Je to lehce pornokomediální hororový akční thriller s prvky psychologického dramatu dívky kdysi držené a znásilňované v zajetí postavený na solidním slasherovém základu.

Na japonskou střední školu přichází nová studentka Sayaka. Omylem ji po tréninku plaveckého mužstva strčí do bazénu Aki. Při společné sprše zjistí Sayaka, že Aki má stejná mateřská znaménka (na krku a na pravém balónku skrvnu velikosti mexického dolaru). Aki se chce spřátelit. Sayaka pomalu podléhá. Ve škole probíhá nějaké očkování proti nové nákaze. Aki a Sayaka se úspěšně vyhnou očkování. Velice záhy se ukáže, že očkování přetvořilo studentky i pedagogický sbor v zombie. Krom Sayaky a plaveckyň jsou nakaženi všichni. Nejsrandovněji se chová zombie-matematikář a zombie-angličtinářka. Začíná boj o přežití.

Podaří se děvčatům přežít? Všem? Vykydlí mnohonásobnou převahu zombie? Proč se z plaveckyň nestávají zombie? Bude během kydlení zombie čas na lesbické hrátky? Jsou Aki a Sayaka sestry vzhledem k znaménkům? Pak proč je Aki bezbožně plochá? Kdo je Aki? A kdo je Sayaka? Proč se bojí vody? Od kdy, sakra, zombie artikulovaně mluví a myslí?

Mám-li být upřímný, hnus. Tolik zbytečných střev, krve, mozků a artových záběrů pod sukni jsem už dlouho neviděl. A když říkám zbytečných tak to tak myslím.

Děj je extrémně složitý (nelogický zvrat odhadem průměrně každé 3 minuty), naštěstí prakticky chybí "hodnotné" dialogy. Velice levná záležitost. I přes krátkou stopáž (78 minut), atraktivní plaveckyně (Sasa Handa* hlavní roli, hm) a přeplácanost jsem měl co dělat, abych to shlédl celé. 3/10

* Hvězda japonských filmů pro dospělé a bývalá hvězda catfightu (babských rvaček, zápasů) jestli jste to nevěděli barbaři.

pondělí 28. listopadu 2011

Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution aka Alphaville (1965)

To jsem si spravil chuť. Francouzsko-italský mysteriozní kousek s prvky noir a sci-fi od Jean-Luc Godarda.

Do hlavního města galaxie přijíždí z vnějších světů Ivan Johnson (Eddie Constantine) jako novinář, který chce udělat rozhovor s tvůrcem počítače Alpha 60 (něco jako centrální mozek lidstva v Návštěvnících) profesorem von Braunem. V cestě mu stojí, kde co. Třeba i svůdnice třetího stupně (velice luxusní hotelové služby nás čekají v budoucnosti). Johnson poznává, proč bylo vhodné von Brauna, kdysi profesora jménem Nosferatu, vyhnat z vnějších zemí.
Jeho pravým úkolem je přivést jej zpět a zároveň zničit Alphu 60. Než přistoupí k úkolu, stihne poznat zvláštnosti Alphaville jako třeba fakt, že místo bible je v hotelích slovník, ze kterého mizí slova; nebo shlédne sérii vkusně přichystaných poprav za nelogičnost chování či nepřizpůsobení se. Navrch začne balit von Braunovu dceru Natashu, která ovšem jako všichni lidé v Alphaville se řídí logikou a nezná věci jako láska.

Velice experimentální film inspirovaný knihou Paula Eluarda Hlavní město bolesti (je z ní ve filmu mockrát citováno) je postaven krom excelentního Constantina především na audiovizuálním prožitku. Kontrasty světla a tmy evokují nějaký temný komiks. Dialogy střídané dramatickým hudebním doprovodem a strojovým hlasem Alphy 60, který přestože je počítačem, tlaská většinou samé blbosti. To vše opravdu udrží člověka u tohoto 99 minut dlouhého filmu. Musí ovšem překousnout prvních 10 naprosto nelogických minut, naschvál odfláknuté scény šarvátek a ignorování tolik vzývané logiky. 7/10

neděle 27. listopadu 2011

Nuga geunyeowa jasseulkka? aka Sexy Teacher aka Who Slept with Her ? (2006)

To jsem si dal. Po sérii umělecky a intelektuálně hodnotných film (prakticky celý listopad) korejská teenagerovská masturbační romantická komedie z prostředí jejich ekvivalentu střední školy.

Do školy přichází na zástup nová učitelka francouzštiny a vypadá hodně dobře. Když si vezme na starost přípravu vystoupení na umělecké přehlídce a jako dobrovolníci jsou vybráni kurevník, mladý stařec s velkým pérem a srandista je vlastně vymalováno. Chtějí ji přirozeně všichni. I ředitel školy. A nakonec i vychovatel zvaný též Šikmoočko (fakt v Koreji?). Prudérní Šikmoočko je původcem spousty legrace - vypadá jako ultimátní mix Mao-Ce-Tunga a Kim Čong-ila. Pak se diví, že je ztvárněn jako umělecké grafitti.

Kdo sklátí učitelku? Koho sklátí učitelka? Fakt mají Korejci zákony, které umožňují fyzické, velice ponižující tresty? V tom případě nevím, na co měli Američani Gitmo, když stačilo poslat všechny lotrase zapletené v údajném terorismu do jakékoli korejské školy. Fakt jsou Korejci tak křesťanští? Opravdu asijští muži dneška nemají žádnou důstojnost (viz Cruel Restaurant), jak se nám snaží v mnoha filmech ukázat?

109 minut prvoplánové slonoprasečí přeplácanosti. Zhruba jako byste ještě přidali "humor" do všech těch Snowboarďáků, Rafťáků a Hráčů stolního tenisu a pak z toho sestříhali nejlepší momenty. Tolik třeskutého humoru je k nepřežití.

Pokud jsem do teď opovrhoval Japonskými filmaři, tak Korejci je zdárně dotahují. Člověk se zasměje, několikrát, ale na 109 minut to není. 3/10

středa 23. listopadu 2011

Россия 88 Rossiya 88 aka Russia 88 (2009)

Zase jeden z filmů typu "jak se co dělá". Tentokrát jak se dělá ruský neofašismus. Drama Pavla Bardina, jehož děj a postavy jsou smyšlené, ale "podobají se tomu, co se v současné Moskvě děje", prý (škádlení přistěhovalců z Kavkazu, rejdy na tržnice). Prostě něco jako ruská odpověď na Romper Stomper.

Film je natočen jako natáčení dokumentu. Eddie, zvaný též Abrahám (bo je položid), točí pro internetovou náborovou kampaň film z prostředí jedné buňky, kterou vede Kapitán (veterán z Afghanistánu/Čečenska), jeho pravou rukou je Blade - basák a zpěvák srandovní kapely - fakt srandovní, kluci z Orlíku byli Mozarti jeden větší než druhý proti nim. Ale jejich píseň o deseti negrech, co visí na stěně a co se stane, když jeden spadne ... byla taky sračka. Zlatý Kolovrat a Sokyra Peruna. Buňku se snaží začlenit systém, ale Blade chce po svém a odmítá peníze na opravu klubovny, public nazi camp a adrenalinové zábavy (založení legálních paravojenských jednotek). A k tomu ještě problémy se sestrou a doma, Kapitánova smrt - přirozená.

U toho filmu jsem se hodně nasmál. Když se židáček Eddie nakrucoval před zrcadlem levou rukou hajluje nebo jak se na táboře rozbrečel, bo mu říkali Abrahám. Ale Romper Stomper nebo Skinhead Attitude to není. Ale zbytečných 104 minut taky ne. Ukazuje se, že to není jen výsadou našich "vlastenců" brát mezi sebe úplné blbečky. 6/10

"Jak jsi se stal fašistou?" "Jsi blázen? Nejsem fašista, ale vlastenec!" Tomu se těžko věří, když se fotíte pod svastikou nápadně připomínající vlajku NSDAP a taky soutěžíte v disciplíně "hajluj nejrychleji, hajluj nejzbytečněji".

Die Schlangengrube und das Pendel aka Hadí jáma a kyvadlo aka Castle of the Walking Dead aka The Torture Chamber of Dr. Sadism (1967)

Západoněmecký pokus natočit gotický horor lehce, ale opravdu lehce, využívající motivu z Poeovy Jámy a kyvadla s Lexem Barkerem* v hlavní dvojroli Roger/Roger, Karin Dor** a Christopherem Lee***.

Roger von Marienberg odsoudí hraběte von Adomai (Lee) k smrti smrťoucí rozčtvrcením (stětí je za dvanáct košerovaných panen málo), ten slibuje ukrutnou pomstu. Po 35 letech Roger Mont Elise pátrá po svém pravém původu (jeho osud připomíná Jana Tleskače - místo hlavolamu má medailon). Dostává tip - pozvánku od hraběte Frederica Reguly (Lee), který ho zavede do údolí s hradem Adomai. Cestou přibere krásnou učitelku hry na klavír Lilian von Brabant (Dor), která má také pozvání a kněze, který je podezřele obratný v případech přepadení lapky, lámání odporu služebnictva a vůbec je podezřelý - považte, on má zbraň! Nakonec se dostanou šťastně na hrad (s mírnými ztrátami) a tam se začíná rozplétat ohavná legenda, která se dotkne každého,
bez milosti.

Najde Roger svou pravou identitu Rogera? Oč jde hraběti Regulovi? Dokončí svůj posvátný úkol? K čemu potřebuje učitelku klavíru? Co spojuje Lilian, Rogera a Regulu? A na co mu bude dobrý kněz? Stane se Roger nejlepším kamarádem hraběte nebo si půjdou po krku? A proč se to jmenuje Hadí jáma a kyvadlo? Vyhraje dobro čili nic?

Na uspokojení divákovy zvědavosti je 85 minut pohádkově zjemnělých dialogů bez krve a témeř bez násilí možná až moc. Atmosféra jakžtakž, ale třeba Barker se ustavičně tváří pozitivně. Ani jako Old Shatterhand se neuměl tvářit nazlobeně. Ostatní hrají pak docela obstojně. Zvláště Otec Fabián je řízek. Akorát z toho jeho postava dělá víc komedii než by bylo na horor záhodno, ale tohle je snad obecně neduh hororů 60. let. 7/10

* Old Shatterhand, kdyby jste si nevzpomněli, ignoranti!
** Ribanna
*** cca milion Draculů a jiných zmetků (Hanuman, eh, Saruman)

pondělí 21. listopadu 2011

Чекист aka Čekist aka The Chekist (1992)

Tak na tohle jsem byl zvědavý. Jak moc na historické filmy nejsem, tak tohle bylo zajímavé. Nedlouho po rozpadu Sovětského svazu natočili v LenFilmu film, který ukazuje běžný pracovní týden na guberniálním velitelství ČK, čti Čeka - črezvyčajnaja komissija. Ano řeč bude o chlapcích s "planoucím srdcem, čistýma rukama a chladnou hlavou"*.

Jsme v době rudého teroru. Velitelství velí soudruh Srubov a k jeho povinnostem patří krom výroby rozsudků (Čeka není soud, ale nástroj masové represe) i dohlížení na vykonání. Den co den, skupina po skupině, je zastřeleno několik desítek ničemných kontrarevolucionářů. Srubov na to naštěstí není sám, má pomocníky, kteří jsou velice horliví a s rozsudkem se nepářou - v jedné srandovní scéně se jeden z nich sám odsoudí. Personál Čeky - nižší management a dělnické profese, jak by s dnes řeklo - je z nějakého důvodu vykreslen jako směs retardů, impotentů a násilnických zvířat. Trochu tendenční. I čekista je jen člověk. Požádá-li jej malé dítě o cigaretu, dá, ačkoli ví, že vzápětí po něm bude metat odpadky a zpívat neuctivou písničku. Dokonce jim i vyhrožovali smrtí! A pak buďte na své okolí jako mílius!

Film má téměř povahu dokumentu a la Troy McClure - ukáže kompletní technologii rudého teroru včetně zasvěcených komentářů. Bohužel týden na služebně je moc - scény se zbytečně opakují (asi aby jste si zapamatovali, že zločinců v době rudého teroru bylo fakt hodně) a zároveň je to krátká doba, aby se postavy mohly psychologicky vyvíjet (to mě zajímá nejvíc, lžu). Ovšem Srubov předvede duševní salto mortale s piruetou. Proto (krom zvědavosti, jak se věci dělaly) stojí za to se podívat na 93 minut dlouhý film Alexandra Rogožkina s Igorem Sergejevem v hlavní roli (hrál ruského vojáka v Pádu Třetí říše). 7/10

* To je dobré heslo na policejní auta!

OneChanbara: The Movie aka Chanbara Beauty (2008)

Hm, zombies, pěkné japonské holky, krev a střeva. Co víc si přát?

Tento laciný film vznikl podle konzolové hry (Japonci). Podle toho taky vypadá. Ve světě řádí virus měnící lidi v zombie. Existují však rozptýlené skupiny odporu, které zombie přímo vyhledávají a ničí. Třeba tuhle Aya - šermířka v plavkách s kožešinovým boa, kovbojským kloboukem a kozačkami na vysokém podpatku, čili v typickém šermířském úboru - pohodlném a praktickém. Nebo její kumpán Katsuji, víceméně neschopný nohsled. Když se k nim přidá ještě motorkářka v kůži s upilovaným kulobrokem (?!), mohou se definitivně vydat na cestu za pomstou. Proti nim krom armád nemyslících stojí i Ayina sestra Saki - taktéž šermířka v tradičním samurajském oblečení - ve školní uniformě.

Že prý akční horor. Pche. Komedie. Souboje připomínají Matrix (lepší případ) a Chinese Torture Chamber bez sexu uprostřed šarvátky* (horší případ). Krom těch holek nic moc, zombie nepřirozeně rychlí a šikovní. Psychologie postav ve stylu "jen přes mou mrtvolu ... fajn, zabil sem vlastní sestru ... co bude k jídlu?". 86 minut podivné japonské pokleslé zábavy prošpikované odfláklými (asi naschvál) počítačovými efekty, které ignorují fyziku. Zlatý Cruel Restaurant nebo Ichi the Killer. 4/10

* http://www.zideo.nl/playzideo/6b3457596f563575

neděle 20. listopadu 2011

The Hound of Baskervilles aka Pes Baskervillský (1958)

Režie Terence Fischera, v hlavních rolích Peter Cushing (Sherlock Holmes) a Christopher Lee (Sir Henry Baskerville). Další hammerovská klasika.

Příběh znáte, předloha - román známého autora brakové literatury A.C Doylea - byla k mání ve všech dětských odděleních ve všech knihovnách, pokud jste teda nevlastnili jeden výtisk přímo doma.Uchrání Holmes s pomocí věrného Dr. Watsona Sira Henryho před rodinným prokletím? Za jakou cenu? Existuje prokletí vůbec nebo je to jen lákadlo pro turisty rozhodující se mezi skotskými vrchovinami a anglickými blaty? A co na to říkal ten kůň?

Stará dobrá Anglie. Filmu není moc co vytknout. Tohle je klasický Sherlock Holmes a ne ten s Robertem Downeyem Juniorem (2009 - Sherlock místo génia připomíná retardovaného akčního hrdinu, který se dostává do komických situací - stejně zprasená klasika jako Cesta kolem světa se Schwarzenegerem). Tentokrát interiéry (klasicky hammerovsky přeplácané) docela sedí. Kostýmy, hudba, dramatické a překvapivé momenty tvořené bez nějakých extraefektů. 86 minut prostého, lehce hororového krimipříběhu s prvky komedie. Inu 8/10, přece jen to mohlo být kratší.

úterý 15. listopadu 2011

Spalovač mrtvol aka The Cremator (1968)

Kdo by neznal? Aspoň příběh z dob povinné četby. Že prý kult a jeden z nejlepších našich filmů, životní role Rudolfa Hrušínského a kdo ví co ještě. Velice se mi líbí řeči o "zlatých šedesátých", jaké úžasné filmy se točily a pak se nesměly vysílat, páč byly tak strašně úžasné. Kecy. Kolikrát po revoluci dávali Spalovače mrtvol? Prakticky vůbec. A myslím na nějakém kanále s celorepublikovým pokrytím (Tv Barandov a CS Film tu nejsou tak dlouho). Kolikrát dávali U pěti veverek, Trampoty oficiála Tříšky nebo Hostinec u kulatého stolu? Cca dvacetkrát. Nebo Antona Špelce, ostrostřelce odhadem 3x za rok. Takže zlatá čtyřicátá!

Ve zkratce: Pan Kopfrkingl (R. Hrušínský) má nejenom divné příjmení, ale navíc i krajně nestabilní osobnost. Během krátké doby na konci třicátých let pod (velice) mírným tlakem událostí ve světě (pravděpodobně se myslí vývoj v Německu) stává echtovním nacistou. Přitom se stále drží žvástů o Tibetu a dokonce je neváhá šířit. Vše a všichni musí stranou, pan Kopfrkingl dělá kariéru!

Docela podařená komedie, ha, mělo to být psychologické drama, kde udělal soudruh Herz chybu? Scéna s věšením člověka je udělaná tak, že se musí smát, no co to je? Že to má temnou atmosféru? Bodejť, když je to černobílé a natočené v krematoriu (Pardubice), to se dělá pak samo. Že někdo ve vedlejších rolích zářil? Kdyby film nebyl postavený na jedné postavě tak možná. A že ve vedlejších rolích bylo hvězd (Ilja Prachař, Chramostová, Menzel, Carmen Majerová, ...). Kdo se mi ve filmu hodně líbil, byli Menšík s Myslíkovou jako manželé hlupačka a cholerik a mladý Jan Kraus sosající na slavnostním obědě víncko, načež dostal, tuším, lepanec.

Docela jsem se nudil prakticky plných 96 minut. Oceňuju kameru a shledávám, že pro mě tyhle psychologické blbosti (filmy, knihy) asi nejsou. 4/10

pondělí 14. listopadu 2011

Antropophagus aka The Grim Reaper aka The Savage Island aka Man Beast aka Antropofág (1980)

Hned na počátku říkám, že jsem měl moc velká očekávání. Někde se o četl o nechutnostech, které Joe D´Amato točí, a toto měla být jedna z největších. Možná tehdy, dnes rozhodně ne.

Poměrně tuctový příběh: partička turistů se shodou náhod zastaví na ostrově, kde stojí před záhadou, proč nikoho z obyvatel není vidět. Obyvatelé nejsou. Ani mrtvá těla. A loď uplavala ... i s těhotnou manželkou jednoho z nich., líbilo se mi, jak manžel bez váhání vyrazil na výlet s ostatními a nechal tam Maggie s vymknutým kotníkem dřepět v péči řeckého kapitána Z názvu je jasné, o co jde. Když mizí jeden za druhým, a Daniel mezitím balí Jolie, která je do toho pekla zatáhla, Carol (Zora Ulla Kesllerová - znáte z Fešáka Huberta) hysterčí a dělá hovadiny.

Přežije někdo? Kdo, co (George Eastman - hvězda spaghetti westernů) a proč na ostrově vraždí? Dozvíme se to? Kde jsou nechutnosti? Není to náhodou placená reklama na dovolenou v Řecku/koupi ostrova v Egejském moři?

Zbytečně dlouhé, efekty nic moc, zvukař by si měl lisknout za zvuk "německá turistka v nevkusných bikinách plavčí v moři" a osvětlovač za scény se svíčkou a lampou - na stěně jsou mimo stínů postav i jejich stíny! Ovšem Marcello Giombini se jako skladatel vyznamenal, Návštěvníky s hudbou Karla Svobody znáte. Tak vynásobte to stokrát a stále ještě není tak dramatická a zároveň akční jako v tomhle díle, přitom spád to má až posledních 15 minut. Ale nenechte se odradit, třeba pro někoho se to stane pokladem italské filmografie. 5/10

neděle 13. listopadu 2011

Zankoku Hanten aka Cruel Restaurant (2008)

Opravdová lahůdka z dílny režiséra jménem Koji Kawano. Mňam. Zpočátku jsem si myslel, že půjde o laciný slasher říznutý krimi. Ovšem tohle je zároveň pocta a hozená rukavice parodiím typu Kill Bill. Jako bych viděl japonského Tarantina s lišáckým úšklebkem, dokud ještě netočil úplné sračky.

V jisté restauraci dělají věhlasné Tougenské taštičky (cosi jako ravioli, asi) a zároveň se v okolí ztrácejí lidé a čas od času se zas nacházejí jejich části. Pozůstalí, polucie, tisk začínají kolem kuchyně slídit. Opravdu kuchař Chin (Sakae Yamazaki) vaří z lidí? Je to kýžené tajemství Tougenu, které se majitelka Lin (Mihiro) naučila během tvrdého (ale opravdu) výcviku u Mistra Hoi (Kêsuke)? Nebo je vše jinak a opravdu stačí tři druhu vepřového a ... Miluje Chin Lin nebo jen plní povinnost? Opravdu jsou japonští muži takoví sráči (čest Mistru Hoi), jak se v tomhle filmu ukazuje? Jen víc tsunami a větších!

Dlouho jsem nebyl nadšený nějakým filmem tak jako z tohoto. Dokonce jsem ochotný se na něj někdy ještě podívat, což obvykle nejsem kromě kousků jako Ichi the Killer, Nekromantik I+II a Jen ho nechte, ať se bojí.

Jemným japonským humorem protkané scény znásilnění se střídají s poctivými záblesky krimi a slasherové parodie na filmy o výcviku bojových umění. K tomu soundtrack vtipně postavený mimo jiné na melodiích z Mission Imposible. Japonky vypadají dobře, krom té "školačky" ze scény s cca 40 porcemi taštiček (je na školačku stará), polucisté jsou za blbečky, prostě všechno jak má být. 9/10

El Ataque de los Muertos Sin Ojos aka The Return of the Evil Dead aka Attack of the Blind Dead aka Die Auferstehung der reitenden Leichen aka Die Rü

Není to tak dávno, kdy jsme tu měli dílko Amanda de Ossoria La Noche del Terror Ciego. Toto je druhý z jeho tetralogie o zombie templářích.Že by nějak navazoval, to teda ne. Akorát na úvod je jakési vysvětlení, kde
se ti templáři vzali a proč skončili, jak skončili. Co opět chybí, je, kde se vzali jejich koně.

V malé portugalské vesničce se schyluje k slavnosti ohně. Tj. k alegorickému upalování templářů. Místní zvoník/místní blázen je pro větší legraci lynčován a je zachráněn jakousi Monchou. Starosta Duncan objednal profipyrotechnika, aby ohňostroj přispěl k větší slávě vsi. To netuší, že se Capitan velice dobře zná s jeho snoubenkou Vivian. Že by se rýsoval milostný trojúhelník? Nebo dokonce čtverec (starostův nohsled Dacosta se taky zálibně olizuje)?

První film se teda líbil víc. Měl víc atmosféry, méně postav, méně se v něm mluvilo a celkově byl temnější. Navíc se v druhém filmu série objevuje docela zásadní nesrovnalost v "modu operandi et vivendi" templářských zombie. Tento film více než hororem je psychologickým - tvrdí se, že v krizi se projevují opravdové charaktery lidí, a tento film je na tomto postulátu postaven.

Kdo selže? Kdo selže víc? Kdo dřív? Opustí Vivian starostu? Vrátí se ke Capitanovi nebo zkusí štěstí s Duncanem? Je opravdu zvoník blázen nebo se tak jenom chová a vypadá? Opravdu musí hlavní hrdinka filmů v této sérii být zrzka? To v Portugalsku a Španělsku 70. let bylo takové peklo, že nebyla k dostání ani pořádná umělá krev? Posalazarovské Portugalsko sice bylo chudé a Francovo Španělsko taky, ale až tak?

Za bídné efekty, nenavázání na předchozí film a tím i zahození solidního námětu, a černobílé postavy (ultrahajzl vs. ultradobrák/ultrablbec) body dolů. Za solidní soundtrack a přijatelnou délku (91 minut) naopak nahoru. 6/10

pátek 11. listopadu 2011

Saigo-no-bansan aka The Last Supper (2005)

Film podle románu Kei Ohishiho, japonský! Fix! Tohle jsem měl shlédnuté napsané dlouho, ale nechtělo se mi to přepsat definitivně.

Ocitáme se na natáčení televizního pořadu o slavném plastickém chirurgovi. Moderátorka si myslí, že ji doktor "BOŽÍ RUKA" tahá za nos, když označí servírované maso (řízek v trojobalu) za lidské maso. Strašná sranda. Divák už tuší, kde je pravda. Že by si bral práci domů?

Možná jsem zvrácený, ale po všech těch filmech a absolvovaných akcích (čundry, kapelní soustředění) mi nepřijde večeře ve společnosti hlavy krásné Japonky ani trochu pohoršující. Na druhou stranu vyrábět škvarky z lidského tuku je moc. Počítám, že by stejně smrděly rybinou páč se Japonci furt cpou rybama. Bez chleba!? Japonci jsou divný národ. Jen víc tsunami a větších.

Bohužel film přechází v půlce z kategorie "tak to opravdu je" do kategorie "nesmysl, tohle nemůže být". Snad ani v Japonsku. Škoda, že děj takhle sfantasmagořili. Třeba hlavní hrdina, kanibal, je tak nějak sympatický a vyloženě kladná postava. Fakt to tak mělo vyznít? Jinak film působí docela lacině (efekty) a nic moc brutálního na něm není. Řekněme, že těch 92 minut nebylo úplně ztracených, minámálně teď vím, že existují "kluby", do kterých není radno jít najezený. 5/10.

čtvrtek 10. listopadu 2011

Horror of Dracula aka Dracula (1958)

První z hammerovské série filmů s Christopherem Lee jako Draculou a Peterem Cushingem jako Van Helsingem. Šestý ze série, tu byl včera. Režie Terence Fischer.

Příběh podle Stokera je dostatečně známý, ale v tomto zpracování je neskutečně zkreslený, víc zkreslený byl snad jen v Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, což al ebylo způsobeno potížemi s autorským právem. Třeba Jonathan se vydává za knihovníka a k hraběti jede s temným úmyslem ho zprovodit ze světa. Akci zprasí, zemře, ale každopádně hraběte nasejří. Ten se vydá pomstít jeho snoubence Lucy. Pak už příběh je úplně pervertovaný (jména, místa, vztahy mez postavami).

Upřímně jsem čekal něco víc. Zvlášť od Leeho. Tenhle Dracula se mu, myslím, nepovedl. Vypadá moc mladistvě a vůbec je moc akční - bere schody po dvou - kde je důstojnost? Cushing naopak exceluje, je to taková západní Josef Kemr.

Solidní je tradičně hudba, to filmy z těch časů mají skoro automaticky. Co bych filmu hodně vyčetl, je výprava - hradní exteriér ani interiér nemá ani zrno´ko ponurosti, která by sídlu dobytka nejtemnějšího slušela. Atmosféra
veškerá žádná. Čekal jsem víc, ale cením si krátké stopáže - 82 minut. Ve finále tedy 5/10.

úterý 8. listopadu 2011

Dracula A.D. 1972 aka Drákula roku 72´(1972)

Říkejte tomu klidně britský týden s Hammer Film Production. Šestý ze série sedmi filmů s Drákulou.

Drákula (Chritopher Lee) podléhá ve směšném souboji s profesorem Van Helsingem velice směšnou smrtí. Van Helsing (Peter Cushing) taky. Naštěstí se poblíž potlouká Drákulův poskok, který uchová jeho popel a dřevěný kolík. To se píše rok 1872. Plesk! Ocitáme se v roce 1972, zase v Londýně, kocháme se nablýskaností City, špinavostí dělnických čtvrtí a všudypřítomnými hipíky, vlastně, ocitáme se na pořádné hippie pařbě.

Potomek Drakulova poskoka Johnny Alucard (Christopher Neame) se infiltruje do jednotky znuděné mládeže jako klasický představitel stylu barok/romantik* a po fiasku s minulou pařbou (policie přijela dřív než by čekali) navrhuje černou mši. Po počátečním zdráhání parta souhlasí. A začnou se dít věci. Přesně 100 po výše zmíněném
souboji je Drákula vzkříšen a jde po Van Helsingových potomcích, prapravnučkou s velkými balónky (členka Johnnyho party - Stephanie Beacham) počínaje, jejím dědečkem (vnukem profesora Van Helsinga) profesorem Van Helsingem (Peter Cushing) konče. Alucard je ovšem neschopný a tak jsou i nějaké "collateral damages".

Podaří se Drákulovi srovnat skóre s van Helsingovými? Nebo ho zase Van Helsing nějak srandovně zabije? Zachrání ještě Jessicu? A co Johnny? Mrtvej? Dostane zaslouženou odměnu od hraběte? A co policie, vyšetří podivné případy úmrtí mladých žen v Chelsea? Nebude házet Van Helsingovi klacky pod nohy? Bude znovu otevřena kavárna Cavern?

Vetšinu těchto otázek vám zodpoví sledování tohoto 92 minut dlouhého krimihororu. Někdo na nekonečnou psychedelickou pařbu na začátku nadává, pro mě to byly nejkrásnější minuty filmu ... Solidní počin, který docela rychle uteče. Skoro bych věřil, že to tak v sedmdesátých letech na prohnilém západě bylo. 7/10. Oprava, za excelentní výkon Petera Cushinga 8/10. Oprava, za to, že Drákula netančil s funky prsatýma holkama 7/10.

* srovnej se stylem tzv. gotiků - prochcané lněné košile, opasky na uzel, nepěstěný plnovous, případně krejzl.

The Phantom of the Opera aka Fantom opery (1962)

Britská klasika mysteriosního žánru z dílny Hammer films v režii Terence Fishera s několikrát zfilmovaný příběhem podle předlohy G. Lerouxe.

Lord Ambrose D´Arcy (autor), Harry Hunter (producent) a Lattimer se chystají uvést novou operu Johanka z Arku. Ale jakoby samotná opera byla proti tomu. Ztrácejí se a samovolně ničí věci, kulisy, kostýmy, ze zdi mluví záhadný hlas, občas se zjevuje "duch". Hvězdná (Edward de Souza) zpěvačka definitivně končí, když se při premiéře zhoupne do jeviště oběšenec. Hunter na konkurzu vybírá Christine (Heather Sears), starý obšourník D´Arcy (Michael Gough) se jí pokouší zlákat pod průhlednou záminkou k nemravnostem. Hunter ji zachrání a vyslouží tím oběma padáka. Když padáka dostanou skoro všichni, Lattimer (Thorley Walters) donutí D´Arcyho souhlasit s jejich návratem, zpěvačka však mizí. Hunter je na stopě Fantomovi (Herbert Lom).

Rozluští Hunter záhadu, kdo a proč sabotuje operu? Zachrání Christine? Včas? Bude D´Arcy za svou aroganci ztrestán? Je opravdu takový hajzl? A co Fantom? Získá si sympatie a pozná nové přátele? Bude opera mít sukces?

Ofiviálně tento film má mít 84 minut, asi jsem viděl zkrácenou verzi (80 minut) a i ta se mohla zkrátit o redundantní operní scénky. Klasický příběh dobra a zla kýčovitě jasně vykreslených (příspěvek Hammer Films) ověnčený podivnými dialogy a korunovaný závěrem, kde je vše vysvětleno, aby i naprostý blbec pochopil, co tuší už od třetiny filmu. Oceňuji scény z dámské šatny viktoriánské éry, takže 7/10.

pondělí 7. listopadu 2011

The Innocents aka Suspense aka Neviňátka (1961)

Tento britský horor/thriller Jacka Claytona s geniálním scénářem Trumana Capoteho je prý klasika. Zaslouží si to označení.

Majstrštyk Debory Kerr v roli guvernantky čili česky vychovatelky dvou osiřelých dětí, o které se jejich zámožný strýc starat odmítá (cáluje, ale špinit ruce si s nimi nebude). Slečna Giddensová nastupuje na místo tragicky zemřelé předchůdkyně a zpočátku se jí práce s dětmi (Miles a Flora) na zámku v gotickém slohu na britském venkově líbí. Postupně začíná cítit něco neblahého v chování dětí a přiznejme si spolu s Rychlými šípy, že "se tam začíná trochu bát". Od služky paní Grose vyzvídá, jak to na zánku bylo než přijela, kdo byl pan Quint, který měl na Milese až démonický vliv, kdo byla její nešťastná předchůdkyně, jaký byzbožný vztah spolu měli než oba tragicky zemřeli, ale zemřeli hned a definitivně? Slečna Giddensová si už není jistá, začíná strkat nos do věcí, do kterých jí nic není, a tady začíná její vlastní tragédie.

Film se sice od počátku vleče, děj nijak zvlášť nezrychlí ani později, ale přesto těch 100 minut uběhne docela rychle. Film je postavený především na práci kamery, zvukového doprovodu a hereckých výkonech Debory Kerr a Martina Stephense (Miles). Nečekejte žádné baf zpoza rohu nebo křoví ani krev a střeva a nevysvětlitelné jevy. Připravte se na úzkost a psychickou sebedestrukci až do morku kostí. 8/10

Twins of Evil aka Dcery zla aka The Gemini Twins aka The Virgin Vampires aka Twins Of Dracula (1971)

Tento film z produkce Hammer Films jsem si ke shlédnutí vybral kvůli názvu a byl jsem příjemně překvapen, čekal jsem něco lacinějšího.

Do městečka v podhradí hradu Karstein přijíždí do opatrovnictví Gustava Weila (Peter Cushing) jeho dvě neteře. Z Benátek si přivážejí poněkud volnější mravy na Anglii 16. - 17. století. Jejich strýc nelibě nese jejich chování a oblékání. Ale má jiné starosti - jako předseda bratrstva, které potírá ďáblovy pomocníky a pomocnice (čti čarodějnice) stojí před záhadou umírajících mladíků a mizících dívek. Má tip na jednu čarodějnici, ale její upálení musí po konfrontaci s jejím souložníkem (hrabě Karnstein) odložit, přinejmenším do rána, tehdy se skupinou jezdců nedá dívce šanci. Hrabě Karnstein je znuděný mladý hejsek a když se dozvídá, že Weil má u sebe doma
dvojčátka Marii a Friedu (rozkošná, bujná, neposedná, prostě děvka) v podání sester Collinsonových, dostane na ně zálusk.

Zastaví někdo zlovolnéo Karnsteina? Zastaví někdo fanatického Weila před upalováním všeho, co má sukni bez manžela v bratrstvu? Upálí nakonec i svoje dcery? A manželku? Stane se z něj bezbožník největší?

To se dozvíte, když se podíváte na tento 87 minut dlouhý britský hororový snímek Johna Hougha s úžasným soundtrackem z dílny Harryho Robinsona. Film je něco jako mix Popelky a Kladiva na čarodějnice, akorát v něm je méně erotických scén. Děj má spád, přestože je divákovi předkládáno zbytečně mnoho vysvětlujících odboček k nepodstatným detailům. Co atmosféře filmu škodí, je natáčení "nočních scén" prakticky za plného světla (něco jako Major Zeman - Sladké I). Jinak docela příjemná odpočinková záležitost. 8/10