úterý 6. prosince 2011

Raja 1918 aka The Border (2007)

Další historický film, tentokrát z doby těsně po uznání finské nezávislosti bolševickým ruskem (leden 1918). Po tomto aktu vypuklo povstání "Rudých Finů", kteří chtěli připojit Finsko k Ruské sovětské federativní socialistické republice. Povstání bylo po pár měsících poraženo a hranice upevněna způsobem, nad kterými dnešní humanisté možná kroutí hlavou, zdvihají obočí a nesouhlasně mručí, ale důležité je, že byla upevněna.

Další romantické drama kombinované s "jak se co dělá" na téma "jak se ve velkém popravuje ve Finsku"*. Fix!

Stanici pohraničníků přijíždí velet kapitán baron von Munck (Martin Bahne), který z toho není dvakrát odvařený (právě se vrátil z občanské války domů ku snoubence, která mu nechce na tuto akci dát další opušťák). Protože finští vojáci jsou vesměs negramoti (za Cara se nechodilo do školy? Vždyť i G.K. Žukov v oněch časech vystudoval nejméně dvě třídy školy.) najímá jako sekretářku učitelku jménem Maaria Eleonoora Lintu (Minna Haapkylä), která se nekloní ani na stranu bílých ani na stranu rudých a tvrdí, že je humanistka. Komu slouží doopravdy? Novému finskému státu? Kominterně? Lidstvu? Velitel postupem času odvrhává řešení po lidsku a drží se příkazů z hora (ve filmu se tvrdí občas, že jsou přímo od vůdce Bílých Finů Mannerheima, asi už to v dnešním Finsku nemá být hrdina, ale ukázkový hajzl) a rozjede něco, čemu by se dalo říkat zločiny proti lidskosti. Čas od času však na předpisy kašle - opravdu si zachovává vnitřní integritu (milost ruskému špionovi, bo nosí dobrý čaj, cigarety a jídlo). Taky se spřátelí s velitelem pohraničníků na ruské straně a vzniká tak mnoho komických situací.

Sblíží se von Munck i s Maariou? Vymstí se mu postavení koncentračního tábora? Bude se Rusům líbit jeho přátelství s jejich velitelem? Je jeho opravdovým přítelem? Dokáže si poradit s vlastizrádci z vlastního týmu? Dokáže se po tom všem vrátit do normálního civilního života? Stály mu ty majorské frčky za to?

Docela dobrých 114 minut pokoukání. Historické uniformy, etnický útlak, střet vojáka a filosofa v jedné osobě. Co víc chcete? Na film ze země, kde je furt tma, bláto, zima a kde není, co dělat než pít a zabít se, dobré. 8/10

* při srovnání s filmem Čekista, byli Fini v té době opravdu zaostalými barbary, kteří potřebovali silnou ruku jako sůl

Žádné komentáře:

Okomentovat