neděle 11. prosince 2011

Ed Gein: The Butcher of Plainfield (2007)

Stejnojmenný film o sériovém vrahu*, respektive o závěru** jeho vražedné kariéry. Mimochodem, jako mnoho jiných kariér v jakémkoli lidském oboru, byl konec způsoben především bohorovností s jakou Gein přistupoval k práci. Pod dojmem několika úspěšných akcí začal lemplačit, kašlat na pravidla a přestal si dělat hlavu s tím, aby zůstal pro všechny nenápadným "lůzrem od staré okresky" a nenazlobil místní. Nebo byl opravdu nemocný a nemyslel to tak.

Konečně film, který přes zjevné zhovadilosti, kterých se Gein dopouštěl (mimo jiné pil karamelovou sodovku), nevypadá lacině a nestaví na okázalém vystavování krve a tělních orgánů v různých uměleckých kompozicích, a přesto sem měl pocit, jako by to tak opravdu tenkrát bylo.

Film je kombinací krimi žánru s romantikou, a to vše je bohužel završeno velehorou patosu vyrůstající z předhůří křesťanské morality. Body dolů. Stejně tak za osvětlení nočních scén. Kdyby nebylo naznačeno, že měsíc je v novu, tak by se jeden myslel, jo, úplněk, jasná noc, ok. Zároveň opomněli, když točili jednu interiérovou scénu, zatemnit okno, kterým je vidět dvorek zalitý denním světlem. Stane se. Lepší než svíčka, která vrhá stín vlastního plamene. Sympatická stopáž (85 minut) a dialogy asi takové, jak se v padesátých letech na americkém venkově mluvilo. Z herců má smysl zmínit Geinova představitele Kane Hoddera a jeho pomocníka Michaela Berrymana, oba jsou známí především z hororů jako zabijáci. Další body dolů pak za nedržení se faktů., když už to nese jméno autora námětu. Dohromady 6/10.

Ještě dva citáty:

Edward Gein: Žádný zákon nezakazuje půjčování mrtvol. Když je vrátím, nic nepáchám. Žádný zákon, žádný zločin.

Dwight K. Schrute: Raději sto nevinných v base než jeden podezřelý na svobodě!

*Je příhodné mluvit o sérii, když byl odsouzen za dvě vraždy? Podezření na dalších osm nic neznamená.
**Od skutečnosti se film přece jen liší. Především postavy posledních obětí nebyly spjaty s policejním sborem Plainfieldu. A Gein taky nezabil svého dementního pomocníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat