úterý 13. prosince 2011

Swimming Pool - Der Tod feiert mit aka Bazén (2001)

Na tento snímek Borise von Sychowskiho jsem tady už narážel, ba přímo jsem ho pomlouval. Předem říkám, že jediný důvod se na tento "majstrštyk" německé kinematografie podívat je Linda Rybová v epizodní roli Svenji (náhodná známá hlavních hrdinů s asi dvěmi replikami) a taky, že se u toho nemusí ani trochu přemýšlet. Hm, oficiálně horror/thriller. Přesnější by bylo slasher/teen comedy.

Hned na úvod udeří zabiják v domě Catherine, kterou hraje Anna Geislerová. Jaký má její postava vztah k budoucím obětem jsem ani po několikerém shlédnutí nepochopil, ale jo, proč nezabít zrzku v blýskavých šatech. Pak se ocitáme ve víru maturitních zkoušek na mezinárodní škole v Praze, kde se naznačuje, že někteří si možná koupili otázky předem, některým stačí děvkovité oblečení a chování. Většina je úspěšných a po obligátním sosání před školou se parta přátel domluví, že udělají večer neoficiální extrapařbu jen pro zvané. Prý jich bylo 13. Nevím, tolik postav se mi zdá moc. Jejich neúspěšná kamarádka - zrzka - se rozhodne nejít. Zase se nám podsouvá, že příběh je o bandě bohatých rozmazlenců a děvek. Proč jich pár nezabít, že? Po vloupání se do nějakého aquacentra se rozjíždí zábava v/u bazénu s přilehlým barem. Tam šokuje fakt, že někteří si z přehršle dobrého pití vyberou fernet. Další malý důvod k zabití. Prasata. Během zábavy začínají vyplouvat skrytá nepřátelství mezi "kamarády a kamarádkami". Naštěstí přichází zabiják s maskou (vysoce originální!) a začne řešit příčiny rozmíšek. Mačetou. Přežije někdo? Zvlášť když v partě prakticky nikdo nemyslí a řeší se blbosti jako třeba, že se španělská židovka vyspala s klukem svojí nejlepší kamarádky na její narozeniny. Klasika - uzavřená skupina v průseru v zajetí. Dopadne to jako v klasickém slasheru? Přežijí aspoň dva hrdinové a dozvíme se předtím opravdový důvod k jatkům? Obhájí vrah zabití dvou zrzek a Svenji? Je to vůbec možné?

Nevím jestli to byl nízkorozpočtový rodinný film na nedělní večer, ale skoro to tak vypadá. Ve filmu prakticky není nahota, zato je prošpikován inteligentními dialogy o odpovědnosti, píli a charakteru. Většina soubojů se smrťákem je zhovadile odfláknutá, něco jsou fakt blbosti (propichování plechu, sklolaminátu jako by to byl papír), které snad nebyly myšleny vážně. Třeba jako, že se z bazénu nedá dostat, když je zevnitř pozamykaný, ale dostat se dovnitř šlo. Taky je vrah asi na šesti místech naráz, protože jinak by nemohl každou chvíli někoho natrapírovat, když je parta rozptýlená v rozlehlé budově. Taky nežeru, že by poslali polucisté na místo, kde může být potenciální vrah (vzešlo z vyšetřování nějaké jiné vraždy) stárnoucího kriminalistu (Vlasák) samotného. Takoví blbečci zas nejsou.

Hudba odpovídá ději. Atmosféra se nekoná. Překvapení prakticky taky ne. 89 minut tupé zábavy. Pokud to ale někoho přivede ke klasice (Bava, Argento, Lewis, Carpenter, Craven), bude to dobře. 2/10

Citát hlavního hrdiny během běžícího masakru směrem k sobě samému: Kozy, chlast a voda. Něco si měl vynechat.

Žádné komentáře:

Okomentovat