pondělí 23. ledna 2012

Citizen X aka Občan X (1995)

Nedávno jsem se díval na film inspirovaný životem A.R. Čikatilem Evilenko, který mě nijak zvlášť neurazil ani nenadchl. Tohle je ovšem jiná liga. Tento film Chrise Gerolma vznikal nedlouho (něco přes rok po popravě) po vlastních událostech a ty tak byly v čerstvé paměti diváků televizí v USA.

Soudní lékař Burakov (Stephen Rea) dostává jedno tělo za druhým a když mu jednou ke konci šichty přinesou rovnou osm, ochutná vlastní medicínu - práci přesčas, něco, co navrhoval vyšetřovatelům už léta, protože v oblasti se mrtvá těla nachází už delší čas. To se píše rok 1982, Sovětský svaz se přestavuje a životy lidí možná přece jen mají nějakou hodnotu. Předtím ovšem stihli odsoudit retardovaného cikána po vymláceném přiznání. Když tedy vraždy neustaly plukovník Fetisov (Donald Sutherland) dává Burakovovi na starost vyšetřování celé série. Proti němu krom vraha (Jeffrey DeMunn) stojí i lokální hlavy strany, KGB, milice a Fetisov jej podporuje potají. Psychologové pomoci odmítají, jen jeden - Dr. Buchanovský (Max von Sydow) má odvahu a vypracuje profil Občana X.

Mnohem realističtější film než Evilenko. Lépe obsazený a zahraný. Mechanismus Čikatilovy práce není tak urážlivě prostý. A kiksy vyšetřovatelů tak hlupácké. Navíc se nikdo nesnaží divákovi namluvit, že Čikatilo je produktem KSSS. Prostě žádný laciný Rudý rozparovač. Solidních 105 minut kriminálního dramatu, dá-li se tedy o dramatu u "životopisného" filmu mluvit znáte-li alespoň trochu okolnosti případu. Navíc se i naznačuje, že být vyšetřovatelem takových zrůdností není práce jako každá jiná. 8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat