úterý 3. ledna 2012

Evilenko (2004)

Velice volně na motivy skutečného Rudého rozparovače A.R.Čikatila byl natočen v italské produkci Davidem Griecem film s názvem Evilenko. Hlavního hrdinu A.R.Evilenka ztvárnil Malcolm McDowell, jeho hlavní protivníky pak Martin Csokas jako vyšetřovatel Lesjev a Ronald Pickup jako psychoanalytik.

Evilenko pracuje jako učitel ve škole. Dělá dětem zle (zabavil kopací míč s odkazem na komunistické ideály). Jednou se pokusí znásilnit děvčátko přímo ve třídě po vyučování, nepovede se mu to a dostává se do potíží - ředitel zastrašen členstvím Evilenka ve straně nepodniká nic než vynucení Evilenkovy rezignace, který doma svůj konec ve školství vysvětluje antisocialistickým spiknutím. začíná pracovat jako úředník a díky svému vyhrocenému konzervatismu si vyslouží naverbování do služeb KGB a získá tím perfektní krytí pro nicnedělání a cesty po všech čertech. Během nich si vyhlíží další a další oběti. Podle všeho je geniální hypnotizér a našeptávač. Vyšetřovatelé kupí chybu na chybu než je angažován Lesjev a než se během výslechu podezřelých seznámí s psychoanalytikem, který pomáhá i vyšetřuje na vlastní pěst ze zájmu o zkoumání vrahovy osobnosti. Smyčka kolem Evilenka se stahuje.

Vysvětlení motivů Evilenkovy série (53 dětí a žen během let 1984-1990) zní krajně nepravděpodobně a se skutečností nemá nic společného. Spíše bylo třeba v knižní předloze určené nejspíš pro americký trh ukázat, že být stalinistou je špatné, ááno. Stejně tak angažování Lesjeva má podivné pozadí, jako by si mohl vyšetřovatel vybírat, co bude dělat. Krom samotného Evilenka nikdo pořádně nehraje. V reáliích SSSR za Gorbačovovy krutovlády se příliš nevyznám, ale že by měli pornočasopisy? Glasnosť jak má být. Hlavně, že existence vražedného maniaka se veřejně odhalit nesměla. A ve škole, mezi milicionáři a vůbec už se neříkalo soudruhu, ale pane? V 88. roce už byly běžné igelitky?

111 minut kriminálního dramatu, který skončí tak, jak očekáváte a ne jinak. Mimochodem hudební doprovod vytvořil Angelo Badalmenti (film+seriál Městečko Twin Peaks, Mullholand Drive), takže očekávejte solidní audiozážitek, když už neuvidíte žádnou hrůzu a ječet překvapením a popadat dech po dějových zvratech asi nebudete. 6/10

Lepším uměleckým ztvárněním se mi zdá tato píseň od Inferna.

Žádné komentáře:

Okomentovat