středa 25. ledna 2012

Rats - Notte di terrore aka Rats - Night of the Terror aka Krysy : noc hrůzy (1984)

Představte si svět po jaderné apokalypse, kde ti hodní jsou v podzemních úkrytech a ti zlí se vzbouřili a potulují se po povrchu (cca 200 let po válce). A nahoře to vypadá jako v Šíleném Maxovi - pustina, široko daleko nic, pak nějaké trosky města jako když se zastavíte na mapě ve Falloutu. Když se ke všemu proháníte takovým světem s kumpačkou věrných přátel a očividně vám nechybí benzín do motorek a nafta do džípu a obrněnce, co víc si přát. Do tohoto ideálního světa nás přivádí Bruno Mattei (spoluautor bájného Porno Holocaustu) v tomto opusu.

Kurt a jeho parta nalézají něco na způsob luxusního baru ve stylu 30. let 20. století. Z baru vedou dveře do haly s neskutečným množstvím zásob (cukr, rýže, bravčové). Dál najdou jakýsi velín s "videohrami" a sklep s čističkou vody a hydroponickou farmu. Videohry nejsou hry jak zjistí Video. Vše je super, jen mrtvá těla snad vojáků potrhaná a ohryzaná krysami nejsou nic moc. Jo a taky krysy ve skříních. V tlupě to skřípe: Taurus (skvělý Massimo Vanni*) vyžene ze společné ložnice Lucifera (satanista) a Lilith (gotička) šoustat pryč - velice komická scénka. Když je Lilith později nalezena mrtvá je podezřelý Lucifer. Jde se lynčovat. A pomalu umírají další lidé. A můžou za to krysy, i ty s milými malými čumáčky!

Zvládne Kurt, Taurus, Čokoláda (černoška), Deus (hipík), Video (hráč videoher), Diana + Myrna (jedna motorkářka, druhá Kurtova hysterická coura, nevím, která je která), Vévoda (bezkarakterní militantní srandista v napoleonské uniformě) a Noah (milovník přírody) kritickou situaci? Je člověk inteligentnější než krysa. než milion krys? Přijde nenadálá pomoc zvenčí? Včas? pro všechny? Opravdu je možné se zaseknout v babě? Ukočíruje Kurt skupinu? Dostane se Video Čokoládě do kalhotek?

Moc jsem se bavil. Samozřejmě jsem fandil krysám. Je to hrozné béčko, ale trampoty této fantasticky "vyvážené" tlupy pobaví. Technicky je to docela katastrofa. 97 minut debilních dialogů, rozhodnutí a činů, odfláklých efektů, ale dohromady docela fajn. Nápad dobrý. Dnes už pomalu klasický postapo ekohoror. 8/10

* tady vypadá jako na blond odbarvený George Eastman, pozor neplést

Žádné komentáře:

Okomentovat