středa 4. ledna 2012

Clerks aka Mladí muži za pultem (1994)

Úsvit režijní kariéry Kevina Smithe (Zack a Miri točí porno, Dogma, Chasing Amy, Clerks 2, seriál Reaper,...) a podařený - zamračený a jakoby nikdy nemělo vyjít slunce.

Dante Hicks (Brian O´Halloran) pracuje jako prodavač v malém krámku. Nedaří se. Místo dne volna bere záskok, a to má hrát odpoledne hokej! Práci mu notně ztěžuje jeho kamarád/kolega Randall Graves (Jeff Anderson), který pokud neuráží zákazníky ve videopůjčovně, kde shodou okolností pracuje, uráží zákazníky v krámku, kde taky pracuje. Dante neocení ani odhalení sexuální historie své současné dívky, ani svatbu své bývalé dívky a ani pohřeb jiné bývalé dívky ho nerozveselí. Do toho Randall a jeho zhovadilé názory na všechno. A ještě musí hrát hokej! A to jsou ještě jenom drobnosti mezi mnoha jinými, které Dante zažije během jednoho velice, velice špatného dne.

Zadaří se mu aspoň v něčem? Překazí svatbu své ex? Pokazí pohřeb své jiné ex? Pořídí si novou ex? Nakope konečně do zadku drogové dealery Jaye a Silent Boba/Mlčenlivého Bobše? Proč Silent Bob nemluví? Mluví vůbec? Stihne Dante hokej? Je v alespoň v něm dobrý? Špatný den? Bude komu facku dát?

U tohoto nízkorozpočtového debutu Kevina Smithe užijete kopec srandy. Nečekejte nic intelektuálského, spíš přímočarou zhovadilost Randalla v ostrém protikladu se seriózním a Dantem, z nichž ani jeden nemá odvahu měnit svůj život. Co kdyby si ho ještě víc pokazili. Pozor na scény s Jayem (Jason Mewes) a Bobem (Kevin Smith), mohli byste dojít k závěru, že fetovat je správné, ááno. 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat