úterý 3. ledna 2012

The Call of Cthulhu (2005)

Andrew Leman se s malým rozpočtem pustil do zpracování této slavné povídky z pera H.P.Lovecrafta a docela se mu to povedlo.

Vypraveč příběhu získává jako dědictví po prastrýci složku s materiály o podivných událostech. Navzdory instrukcím se do nich ponoří a v pátrání a rozplétání záhad pokračuje a není to nic snadného. Klasická Lovecraftova zápletka - člověk se nořením do skutečností zahrnující cosi, co ani není bytostí, přesahující lidskou zkušenost, prokousává za hranici té nejdivočejší reality. Vypravěč vypráví o událostech, které se udály v rozmezí několika generací a kterým sám na kloub řijít nedokázal, načež tedy předává štafetový kolík dál.

Film byl celý natočen černobíle s filtry vytvářejícími iluzi starého filmu a je němý. Krom hudebního doprovodu neuslyšíte nic. Mluvené dialogy jsou tedy po vzoru filmů 20. let minulého století nahrazovány mezititulky. Na počátku je jich možná zbytečně mnoho, ale pokud nezná divák předlohu, tak se hodí. Za odvahu pustit se do Lovecrafta, "autenticky dobové" zpracování, sympatickou délku (47 minut) 8/10.

Žádné komentáře:

Okomentovat