středa 7. září 2011

Olověný chléb (1953)

V režii Jiřího Sequense vznikl kouzelný politický thriller pro děti z prostředí chudobné mládeže/dětí na okraji průmyslového velkoměsta.

Ústředním motivem je, jak bystřejší mohlo napadnout z roku vzniku a názvu, útisk proletariátu kapitalisty. Zde síly zla, rozuměj kapitalismu representuje pan Kodyma (skvělý Miloš Nedbal). Síly dobra pak jedenáct statečných dětí+pár dospělých. Kodyma chce dělat ve fabrice pořádek. První na řadě jsou samozřejmě komunisté Nečas a Vaněk. Kodyma nepropouští hned, ale ... Vaňkův synovec Toník vede pionýry, kteří hrají divadlo o draku Fabrikanciovi, poměrně buřičský kousek. Pionýři však dovedně maskují svou činnost jako tělocvik, k čemuž jim napomáhá mimo jiné i Kodymova sekretářka, která vynáší z kanceláře důležité informace. Toník věru nemá lehký život, každou chvíli po něm pase parta kadeřavého Ferryho a uštědří mu výprask, který ovšem Toníka nemůže odradit. Jednou ho před výpraskem zachrání jiný výrostek a Toník se z něj snaží udělat slušného člověka. Podaří se?

Situace v Kodymce se přiostřuje a schyluje se k bouři, eh stávce. A je tu stávka. Kodyma zuří. Povolává četnictvo, policii (pod nelaskavým velením Miloše Kopeckého), není mu to však nic platné. Dělníky z Kodymky podpoří stávkou i dělníci jiných fabrik. A když se najdou stávkokazi, tak jsou to měkkosrdcatí saláti, které ukecá i malá holka (druhá nejdojemnější scéna).

Stávka ještě není skončena a jsou tu "rudé letnice", nějaká oslava komunistické mládeže. Přirozeně pod dohledem policie a četnictva. Když na akci vystoupí poslanec Koutecký (Otomar Krejča), je zle. Budou četníci a policisté po právu spráskáni jak psi? Bude spráskán Koutecký? A co udavač Ferry? Zasouloží si v lese? A toníkova parta? Přežije bez úhony zásah elitního komanda četnictva? A vyhrají stávkující svůj spravedlivý boj s hajzlem kapitalistou?

Skvěle obsazený film, který byl natočen z mně neznámého důvodu. Nenudil jsem se. Rozhodně zajímavější než Kolja. Možná jako startovací líheň pro dětské hvězdy (Píďalka - Jana Brejchová, Pepík - Hynek Bočak, Fiškus - někdo s brýlemi a další).

Nejlepší hláškou filmu je asi toto: Jsi chlapík, Jířo!

P.S. Jířa je holka.

Žádné komentáře:

Okomentovat