pondělí 12. září 2011

Psychotica (2006)

Mladá dívka se ocitá "v péči" lékařského pokusníka s krutou mocí. Přirozeně ne dobrovolně. Pokusník sleduje obrazy v její hlavě vyvolané nějakým bezva fetem. Dívka zažívá opakovaně svou smrt. Naštěstí pokaždé jiným způsobem.

Tento film, ve kterém hrají toliko 3 herci (Carolin Meyer - dívka, Kay Petzold - pokusník/vrah a sám režisér Sebastian Radtke) se zdá být pokračováním ve šlépějích mladého Jorga Buttgereita. A že jsou to dobré šlépěje. Amatérství z toho nekape, ale přímo teče, stejně jako nadšení a zdravý mladý duch. Oproti Buttgereitovi se můžete těšit na technicky mnohem dokonalejší snímek, především vlivem technického pokroku, který se udál od dob, kdy Buttgereit dělal své nejlepší kousky. Vizuální stránka je tedy v pořádku. Scény jsou propracované až do absurdních detailů. Nedokážu si představit, kolik času do toho ti lidé museli investovat.

Ve filmu se moc nemluví, což je rozhodně plus. Navíc ani němčina není dostatečně zvrhle znějící jazyk pro takovou lahůdku určenou bezesporu náročným divákům. Z hereckých výkonů bych vyzdvihl permanentně prasácký výraz Kaye Petzolda.

Postaví se hrdinka v některé z "nočních můr" na vážnější odpor? Bude jí to něco platné? Proč dělá mladý pokusník tento experiment? Potřebuje zápočet z předmětu "Pokusy na lidech I"? Získá jej? A medaili od Nobelova výboru? Proč vlastně byl tento film natočen? Je to poselství o tom, že, co je dotaženo do extrému, nemusí nutně být dobré, navzdory tvrzení některých zenových guru?

Na některou z těchto otázek, nebo možná na všechny, nebo na žádnou, dostanete odpověď, když toto zhruba hodinové dílko shlédnete do konce.

Myslím, že 9/10 není příliš pro film s přijatelnou stopáží, solidním řemeslným provedením a soundtrackem na míru. Pak že Němci neumí natočit film (jeden by soudil podle titulů Bazén, Holky to chtěj taky a Pták Ohnivák). Ještě mě zajímá jestli bude druhý díl. Mohl by. Předpokládám, že by se mi líbil ještě víc. Během titulků běží cosi jako teaser/trailer, bohužel ve stylu série Saw.

Žádné komentáře:

Okomentovat