pátek 9. září 2011

La Noche del Terror Ciego aka Tombs of the Blind Dead (1971)

Zápletka tohoto díla režiséra Amanda de Ossoria je docela obyčejná. Hned od počátku se rýsuje milostný trojúhelník Bet-Virginia-Roger a podle všeho půjde o pěknou letní crazy komedii.

Virginia žárlí na Bet, Roger chce Bet a neví, že Virginia chce Rogera. Takže o trjúhelník ani nejde. Bet a Virginie prožívají náhodné setkání po mnoha letech (na internátu byly nejlepšími kamarádkami) a teď je mezi nimi těžko utajovaná zloba. K tomu se z čiré nudy vydávají na venkov. Přímo do pustiny. Když Virginia vyskočí z vlaku v prostoru nedaleké zříceniny, strojvedoucí ani na záchrannou brzdu nezastaví a jede dál a přiloží pro jistotu uhlí, co se do kotle vejde. Virginia je asi v pěkné rejži.

Najde si úkryt do setmění. Bude vhodný ke spaní? přepadnou ji nějací pobudouvé? Znásilní ji ošklivě? Znásilní někdo Rogera? Ošklivě? Tak, ve třetině filmu je víceméně vše hotové. Zbytek je setříhán z mixu polonahé krásky, odfláknutého vstávání z hrobu, oblečené krásky, dívčího křiku, zombie v kutnách (takovou bych chtěl, plesnivou!).

Lhal jsem! Naopak je to teprve začátek. Pravá hrůza teprve přichází.

Pro mě ženiálně natočený film, přestože se vnucuje otázka: opravdu musí být všechny důležité ženské postavy zrzky? Statisticky nesmysl (zvlášť v portugalsko-španělském filmu). Druhá otázka: Opravdu si vesnické děvečky ve středověku holily podpaží? Nemyslím.

Ještě bych dodal, že film má přijatelnou délku a pokud jste si doteď mysleli, že nějaký jazyk na světě je nejvíc sexy, zapomeňte. Je to španělština ... nebo portugalština, nejsem lingvista, spíš ale ta španělština. 8/10

P.S. má to ještě tři další díly. To jsem zvědav.

Žádné komentáře:

Okomentovat