středa 3. srpna 2011

Downtown aka Die Nackte Puppen der Unterwelt (1975)

Další kousek s Linou Romay v jedné z hlavních rolí od Jesse Franka. Nenechte se zmást, titulky uvádějí jako autora scénáře a reřiséra Wolfganga Franka, ale jo, je to on.

Hrdinou je "sirotek vychovaný děvkami v bordelu, který dospíval mezi nymfomankami, striptýzovými tanečnicemi a tak všelijak podobně". Sní o přístavu, kde servírují čerstvé ryby k snídani a čerstvé děvky k večeři (a kdo ne). Na cestu k tomuto buhulibému cíli si vydělává jako soukromý detektiv. Přichází nabídka, která smrdí krchovem, ale jde o ranec peněz příliš velký na to, aby Al Pereira zvaný též Al Capone odolal. Sledovačka a výroba kompromitujících materiálů na majitele místních kasín a bordelů Ramose od jeho žrlivé manželky vypadá navíc jako hračka. Poradí si? Na co jsou paní Ramosové fotky, když je přesvědčena o manželově nevěře? Věci se samozřejmě komplikují a nemslím tím, že Pereira zhoubovatí ležením ve vaně (klíčová scéna). Opustí Al Ritu, postarší barmanku (zrzka)? Odhalí hru, do které byl zatažen? Vyřeší Ramosovu vraždu? Dokáže si prosadit svůj klobouk navzdory módním trendům? Toto vše bude odhaleno během tohoto 83 minut dlouhého příběhu plného zvratů a nadbytečných sexuálníc scén (jste-li fans přírodních, takříkajíc bioklínů, možná oceníte).

Určitě je třeba pochválit Jesse za roli Pereiry, myslím, že mu sedla perfektně (stárnoucí kurevník). Lina Romay (pro neznalé Francova partnerka v civilním životě, tehdy) si od začátku drží punc coury a když má možnost projevit svůj herecký talent ve vážné scéně, zdá se být retardovaná (páč se neumí ani napít, čas 56:01 cca). Koho jiného by však na takové "role" Jess sháněl, že ano? Dospívám pomalu k názoru, že Jess Franco je praotcem všech erotických filmů, jak je možná znáte z TV HOVNA - prachbídný děj, dementní dialogy, prachbídné vyobrazení akce. Za trest 3/10.

Použitelná moudra: Oko za oko, zub za zub, díra za díru.
Šnaps je šnaps a pivo je pivo.
Podařilo se ti postavit péro houpacmu koníkovi. Bravo.

Žádné komentáře:

Okomentovat