pondělí 1. srpna 2011

Les Brulantes aka Der Heiße Tod aka 99 Femmes (1969)

Přesně! Další kousek Jesse Franca, tentokrát v lichtenštejsko-německo-španělsko-italsko-britské koprodukci, natočen ve francouzštině podle scénáře Jesse Franca, navíc ho podezírám, že ztvárnil episodní roli staříka, který znásilňuje mladá děvčata.

Do věznice Castillo del Muerto (Citadela smrti) na ostrově připlouvá nová dávka vězeňkyň: zrzka Natalie (98), šlapka Helga (97) a blondýnka Marie (99). Na jména teď zapomeňte, "klientky" tu nejsou víc než čísla. Na ostrov se žene bouře: nový ministr spravedlonosti není příliš nakloněn středověkým metodám převýchovy delikventů ("corporal punishment" a díra viz korekce v Bumerangu). Jak se s tím vyrovná chlípný, kulhavý, sympatický guvernér ostrova a jeho bordelmamá, pardon, ředitelka ženeské věznice?

Tak úvod máme za sebou a hlavou se žene kardinální otázka: opravdu směly vězeňkyně nosit punčochy? Film poté, co umírá simulantka 98 a 99 je poslána do díry za žádost o lékařskou pomoc pro 98, nabírá pomalý spád. Lékař po ohledání těla 98 (třetí mrtvá v jednom roce, skoro by se řeklo mimořádná událost), posílá hlášení ministrovi, a přijíždí na měsíční inspekci perspektivně nová ředitelka. Guvernér a stávající ředitelka okamžitě osnují spiknutí proti ní.

Jak toto všechno skončí? Dostane se 99 spravedlivého procesu a propuštění? Ještě během života? Dočká se nová ředitelka nástupu do funkce ve zdraví? Bude po zásluze potrestán zlobivý guvernér.?Ustane věčný kolotoč ženských rvaček a zápasů v mělčině? To se dozvíte, když shlédnete toto skoro sto minut dlouhé dílo, jehož atmosféru vhodně dokresluje hudba Bruna Nicolaie. Výběr lokace natáčení se povedl, pevnost a obklopující džungle je holt jiné kafe než třeba sterilní Mírov obklopený lesy zasaženými pohromou. Film spěje k nepříliš překvapivému závěru, zato se však můžete těšit, že nebude žádný happyend. Škoda, že se to tak vleče, ani jedna honička ve stylu Bennyho Hilla to nezachrání. Mimochodem asi nejtvrdší film Jesse Franca, co jsem viděl - žádný erotický film jako od Simandla. Pravé hácéčko - obvykle se jedná o vzpomínky, vyprávění, nebo sny některého "čísla" a nijak tyto neposunují děj! Doporučuji přeskočit. 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat