úterý 2. srpna 2011

Bastardi (2010)

Mňo, s krajní nedůvěrou jsem se jal shlédnout tento film v režii pana Šíchy. Zaprvé je to český film natočený po revoluci (vesměs hovadiny), zadruhé tam nejspíš nebudou žádné prasárny, když to dávali na Kůlu a hraje tam kupa hvězd (Šulcová, Thielová, Bohdanová, Hanušová, Poloczek a milion dalších). Naštěstí většinou nedostanou šanci se výrazně projevit. Hrají jen okrajové role v příběhu hrdiny stojícího sám proti světu (mladý učitel Majer - Tomáš Magnuszek - beztak jsem to jméno spletl).

Ve zkratce: variace na téma Dirty Harry nebo Death Wish akorát hrdina viditelně neoplývá vlastnostmi ani schopnostmi postav hranými jeho hollywoodskými protějšky Clintem Eastwoodem a Charlesem Bronsonem. Co je spojuje? Nasranost. Majerovi podle pravidla "každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán" zabijí sestru, taktéž učitelku (Kristina Leichtová) nějací výrostkové, tři. Díl viny samozřejmě nese i ona a hlavně její ratardovaný bratr (jinak by šel sestru vyzvednout před školu a nečekal by ji až na nádraží, poté, co měla projít parkem, který se jí stal osudným, temným.) Ještě jsem nezmínil, že se děj odehrává v základní škole, která je tak barevná, že United Colour Beneton hadr. Ale z toho se nestřílí. Možná pan Rejkjavik by z toho střílel a nedivil bych se. Zajímavé je, že dva ze tří největších spratků jsou běloši, jeden má být synem mafiána. Myslím, že pravý mafián by se takhle nevystavoval a nepoutal pozornost. Takový bych já byl mafián, dá-li bůh. Počítám, že běžní lidé se u filmu smějí, ale tak to možná je (menšinoví běloši se přizpůsobí, spadnou na úroveň poloopic).

Film má naštěstí jen 80 minut a i tak se to táhne (chybí propracovaná psychologie postav, proč je, kdo takový jaký je). Moc netuším pro koho ten film je určen. Pro mládež? Aby se naučila nadávat po romsky (ve filmu citelně chybí "tvoje mama neumi plavat", "tvoje mama ma gumove zuby" a "co si? vsak ty si, ja vim, ze si"). Dosáhne "antihrdina" Majer spravedlnosti? Jak moc mu pomůže policie? Bude sám ztrestán za drzost vůči dětem? A co "Horák-Čurák"? Bude mít oplétačky s úřady za nezdrženlivost a netrpělivost? Bude mít flim po vzoru amerických výše zmíněných sériích pokračování? Mohl by, konec je tak udělaný. Všechno, co potřebujete vědět se stane v prvních pěti a posledních deseti minutách, zbytek je většinou jen škádlení učitelů ze strany žactva rekrutovaného ze zrušených pomocných škol.

Soundtrack má na svědomí Rytmus a jeho bratia v negerské hudbě, která "podněcuje zbytečnou agresivitu k čubkám" (zdroj: Marge Simpsonová), takže si pište, že taky není dvakrát výchovný. Mohlo to být horší. Za koule předvést jistě fiktivní situaci na základních školách 7/10.

Užitečný citát: Na co je bůh, když se rodí zmrdi jako já?

Na závěr ještě citát klasika: "Kdyby nebylo zvěře mimo klece, nebylo by těchto problémů." (Biliskner) Přiznám, že při sledování se mi v kapse otevíraly desky s plány na však vy víte co.

Žádné komentáře:

Okomentovat