neděle 26. června 2011

La Chute des Aiglés (1989) aka Pád orlů

Po nějaké době tu mám zase jeden kousek od Jesse Franca (režie, scénář, úprava námětu a mám podezření, že i námět napsal sám pod pseudonymem). Kdo zná nějaké filmy Jesse Franca bude tentokrát zklamán, žádné "prasárny" v něm nejsou. Bohužel. Kostýmy jsou ve filmu slušivé.

Září 1939, Berlín: Na oslavu narozenin Lili (Alexandra Ehrlich) přichází její ctitel z řad hrdinného wehrmachtu Petr a jeho otec, který party rozjede oznámením války s Anglií a Francií. Otec Lili (hvězdný Christopher Lee) spěchá k telefonu, aby nechal skoupit, co nejvíce válečných půjček, protože spekuluje na německé vítězství. Lili odmítá švarného vojáka Petra (Mark Hamill) a zamiluje se do mladého pianisty Karla (Antonio Mayans), ze kterého se vyklube pacifista a antifašista. Ironií osudu se právě on stane hrdinou wehrmachtu a obzvláště se vyznamená při Rommelově dobrodružství v Africe. Lili během války zpívá v baru vojákům na dovolené a zotavené v Berlíně (mimo jiné se zase setká s Peterem. Její milý pianista s ní přerušuje všechny kontakty (Lily podporuje válku) a horuje pro Hitlera. Mezi Lily a otcem to začne jiskřit poté, co mu oznámí úmysl přidat se ke zdravotnickému sboru ... a odjet na východní frontu. Zlomený otec se pomalu upíjí v baru. Další a další rány na něj doléhají.

Otevře východní fronta Lily oči? Jak moc se sblíží na východní frontě s důstojníkem, kter ji poskytuje akompanii a ochranu (Ramon Estevez/Sheen - bratr Charlieho, syn Martina) Bude naplněna Petrova láska k Lily? Vrátí se Lily z východní fronty a Karel z Afriky zdrávi? Setká se někdy Lily s pianistou Karlem? Dožijí se oba setkání ve zdraví? Dojde na nechutnosti? Kdo vyhraje válku?

To se dozvíte, shlédnete-li tento 90 minut dlouhý film až do konce, což není úplně snadné, protože je to nuda, šeď, šeď, která by se jistě dala zkrátit o dobrých 20 minut. Minimálně o bojové scény, které jsou tak odfláknuté, že by bylo lépe filmu bez nich. Hrdinové zažívají i dost humorných situací na pozadí osobnostního přerodu (Petr, Karel, Lily, její otec). Film je něco mezi tragikomedií a psychologicko-válečným dramatem. To jsem si teď vymyslel. I na Jesse Franca slabé, uznávám. 2/10, maximálně. Stále o úroveň lepší než Pornoholocaust.

Žádné komentáře:

Okomentovat