středa 22. června 2011

Detsembrikuumus aka December Heat aka Krvavá revoluce (2008)

Co to tu máme tentokrát? Estonský historický film režiséa Aske Kaseho o událostech závěru roku 1924, tedy pět let po získání nezávislosti.

Ze Sovětského svazu přes hranice míří skupina mužů se zbraněmi ... tou dobou v nuzném bytě novomanželů Tanela a Anny probíhá novomanželská hádka ... a na náměstí kolportér křičí: "komunistická hrozba pominula" ... v Leningradě se protestuje proti procesu s estonskými komunisty ... v Tallinu se zas slibuje smrt fašistickým generálům. To by tak v kostce bylo zadání (prvních deset minut) a dalších 82 minut divák absolutně neznalý historie sleduje osudy Tanela, Anny, Estonska, pekaře a jeho darebného synka a "Právníka" - revolucionáře numero uno, kterak se snaží o řešení propletence vztahů na pozadí probíhajícího uchopení moci lidem. Bacha spoiler: bude potlačeno kontrarevolucí.

Film jsem viděl bohužel v českém znění a je třeba bez obalu říct, že distributor je šulín. Opomněl nechat přeložit dialogy spiklenců Kominterny v ruštině. I titulky by posloužily účelu, zvlášť když některé scény trvají i několik minut. To je další kámen úrazu filmu, moc se v nm mluví a vysvětluje kdo, koho, proč? Ve výsledku tendenční, nudný 92 minut dlouhý film, který zachraňují jen dobové kostýmy a interiéry. Napětí veškeré žádné. Kdybyste chtěli vidět historický film natočený tak, abyste se nenudili už po 20 minutách, podívejte se radši na Bumerang, Proti všem nebo Dny zrady. Toto je nuda. Škoda, že se tématu neujal Jess Franco, jistě by došlo na nějakou "akci". 3/10

Nejlepší replika: "Paní, prosím, dovolte mi od vás několikrát vystřelit z okna. Vlast vám tuto službu nezapomene. Pokračujte v práci." (hrdinný generál k prostitutce kunčaftem v posteli)

Ještě bych dodal: tak to tenkrát opravdu bylo!

1 komentář:

  1. Český dabing je vážně otřesný. Na netu jsou ale k nalezení aspoň estonské titulky rusky mluvených pasáží. Pokud se mi podaří najít na netu nějakou kopii, udělám k ní titulky.

    OdpovědětVymazat