pondělí 6. září 2010


La Fille de Dracula aka Eine Jungfrau in den Krallen von Vampiren aka Daughter of Dracula (1972)

Opět film Jesse Franca (scénář, režie, část hudby, zahrál si v něm). Příběh se odehrává na zámku Karlstein, jehož okolí a jeho lid byl poznamenaný terorem majitele blízkého hradu - hraběte Karlsteina (Draculy). Dracula je mrtev ... ale. Hned v úvodu je po záběrech hradu a mořského (asi) pobřeží, náhled do moderně zařízeného pokoje (děj se odehrává v současnosti), ve kterém se mladá žena chystá na koupel, tj. odkládá postupně své šatstvo a noří se do vany. Tomuto a její koupeli je věnován poměrně značný obrazový prostor. Vše je natočeno kamerou z ruky a pohledem šmíráka. Žena do poslední chvíle netuší, že je sledována a stane se obětí ... hryznutí. Doufejme, že má fenistil žel.
Ve stejném čase na jiném místě je povolána dcera k matce ve smrtelném křesle, ano křesle. Poprvé se setkáváme s Francem v roli mysteriosního Jeffersona. Záhadně se tváří a neříká nic. Když matka s dcerou zůstanou samy, dozvídá se dcera, že je přímým potomkem rodu z Karlsteina a že v kryptě je uložen první z rodu, který byl prý vampýr. Dcera získává klíč k zakázané komnatě, ve které roky nikdo nebyl. V městečku přiléhajícím k hradu a zámku vidíme ráno v hotelu Jeffersona. Podle všeho se rozhodl prozkoumat zámek. Tou dobou je nalezeno nahé mrtvé tělo ženy z úvodní scény pohozené na pláži. Prakticky okamžitě se objeví novinář Charlie a vyptává se na případ inspektora. Podle všeho něco ví. Inspektor přirozeně odmítá vliv nadpřirozených jevů. V baru však narazí na Jeffersona, který se diví jak může někdo o tak vážné věci (kletba rodu Draculů, zavraždění JFK a holokaust) žertovat.
Následuje camrání mladé Louisy Karlstein po zámeckém parku a její vstup do rodové krypty. Jaká hrůza, v kraptě narazí na rakve! Nečekané. Je vyděšená víc, než když se vzápětí jedna z rakví otevírá a v ní se tyčí oživlá mrtvola. Tou dobou vidíme její sestřenici Karin v couřím oblečku je vystrašena k smrti neznámým mužem v kabátu a klobouku v jiné části zámku. Uklidní ji až majitel zámku hrabě Karlstein, který si prohlíží galerii žen z rodu - všechny mají na obrazech zahalený krk. A přichází Jefferson a trousí moudra o smrtelném tichu přerušovaném výkřiky teroru a věčném zákonu mystéria. hrabě Karlstein se pokouší mu opět zakázat takto mluvit, ale Jefferson se mu vysmívá.
Večer zastihne váženého hrabě Maxe Karlsteina ve striptýz baru - kabaretu Majestic. Opis děje ve striptýz baru je zbytečný. Dále pak divák shlédne očima šmíráka další striptýz - jde o stejnou striptérku jako v baru, ovšem tentokrát v jejím pokoji. Hryz! Tentokrát se oběť brání. Její křik přivolá pomoc, ale pozdě, útočník zvědavce porazí na zem a utíká. Pokud máte podezření na hraběte Karlsteina, vězte, že já taky, vždyť má knír!
Louisa hraje na klavír a podle Karin pěkně. Podle všeho se chce lesbit. Bingo! Když se schyluje k akci - ukazuje se, že Louisa má nepřirozeně velké tesáky, ale Karin to nezastaví. K jejich blbnutí v komnatě tentokrát hraje doprovod na klavír sekretář hraběte. Film začíná mít náběh na erotický film, jak ho možná znáte z televize.
Vyšetřování smrti Doris (taneční umělkyně) zdánlivě nikam nevede, svědek, který se pokusil zastavit vraha, si pamatuje dokonale jen jeho hůl. Jefferson ožívá, když slyší o holi s vyřezanou rukojetí ve tvaru hlavy. Cyril Jefferson je vyslýchán neb je podezřelý - byl viděn jak se camrá onu noc v okolí místa činu (hotelu). Jefferson opět poukazuje na prokletí, které přišlo na kraj po smrti prvního hraběte Draculy, ale inspektor se znovu jen směje. Pak přicháí svědkyně a vypovídá o návštěvě hraběte Maxe v Majesticu a jeho odchodu hned po odchodu Doris ze scény. Navíc hrabě prý kulhá a používá hůl!
Zatímco inspektor má hlavu v pejru, novinář se potají vloupá do zámku a nachází tam onu hůl s hlavou. Onoho rána se opět setkáváme s Karin. Je to moje nejoblíbenější postava - pokud nemá couří obleček, tak má aspoň couří botky. Tak Jess zaplácá nějakou tu minutky ve stopáži jejím procházením po hradbách zříceniny a kocháním se výhledem na okolní kopce a moře. Hrabě je předvolán na policii, popírá vlastnictví hole, nemá alibi na noc ze 3. na 4. února. Je zatčen. Zvrat přichází když se inspektorovi přihlásí hostinská Anna z Hotelu du Roi a prohlásí se za hraběho milenku s tím, že oné noci byli spolu v Majesticu. Hopla. Její manžel (Jefferson) přece pro hraběte pracuje! Hrabě je volný a kulhá si to ulicemi domů, když je napaden otázkami Charlieho a posílá ho k čertu. Charlie navrhuje inspektorovi dalšího podezřelého - sekretáře hraběte.
Anna je po návratu z komisařství ve svém pokoji napadena zahaleným mužem. Její křik přivolá Charlieho (nasával dole), muž uniká oknem. Vidíme siluetu netopýra za zavřeným oknem. Muselo to být? Charlie se vrací na zámek pro rozhovor s Karlsteinem a otevírá mu Karin a zve ho dál, Louisa jej však vyhání a navrch Karin liskne. Louisa přivádí Margot (číšnice z Hotelu du Roi - pravděpodobně milenka sekretáře) do krypty, kde Margot v šoku z vampýra v rakvi ztrácí vědomí. Louisa ji předhazuje vampýrovi - pravděpodobně svému otci a zavírá je spolu v rakvi.
Ráno se spolu probouzí ne úplně oblečené Louisa a Karin (dvě mladé řeziva, jestli jste zapomněli). Dochází k dalším incestním hrátkám. Hudební doprovod je opět skvělý. Jako vystřižený z válečných dokumentů, samý dramatický nástup a když přijde uklidnění, hryz! a Louisa konečně napadá Karin.
Nadchází finále - Anna a Jefferson si spolu vyříkají její nevěru a Jefferson ohlásí vyhlazení monstrosního rodu světlem a ohněm. A tak se i stane. Už už se chystá proklát vampýra dřevěným koílekm, když tu se objeví novinář Charlie a inspektor a konají za něj - Charlie probodává jedno tělo resp. hlavu, inspektor zapaluje druhou rakev a to je konec. Výborně.
Na 78 minut filmu málo děje a příběh má spád posledních 15 minut. Jinak se vleče. Kamera solidní, hudba výborná, nahoty tak akorát, ale to nestačí, takže 4/10.

Žádné komentáře:

Okomentovat