úterý 28. září 2010

Abominable Dr. Phibes (1971)

Film režiséra Roberta Fuesta začíná varhanním sólem muže v hrubě nevkusné pláštěnce či županu s kapucí - vyloženě předobraz jeho temnosti z Lexxu. Když dohraje (zároveň doběhnou titulky), natáhne klíček ve stroji a začne pro změnu hrát kapela (Dr. Phibes Clockwork Wizards) a maskovaný direktor ansámblu si zatančí s mysteriosní ženou v bílém. Poté odjíždí vozem řízeným ženou s kožešinovým kloboukem na noční rejd - vikýřem ve střeše pouští netopýry do pokoje nějakému staříkovi a vrací se - hodinoví kouzelníci stále hrají!

Ráno je stařík napadený netopýry nalezen mrtev - a rozjíždí se vyšetřování původu exotických netopýrů, jejich možné nakažení vzteklinou. Tou dobou hlavní postava příběhu vyrábí hlavu, tvář a doplňky hlavy (nos, uši) z vosku. Večer se koná maškarní pařba, kde se Dr. Phibes seznamuje s Dr. Hargravesem (žába, cvokař). Hargraves netuší, že jeho maska má zvláštní mechanismus přezky - neustále se stahuje - jeho hlava pod tlakem praská. Scotland Yard neví co dělat. Dvě záhadná úmrtí blízko po sobě. Dále vidíme Dr. Longstreeta jak sleduje film s břišní taneční a když je v nejlepším, nečekaně se vrací jeho služka a obviňuje ho v dobrém z nestydatosti. Pak se mu pokazí promítací stroj a na dovršení všeho přichází odnikud žena v bílém - jako předvoj Dr.
Phibese. Společně mu berou značné množství krve (cca 4 litry), které zanechají v lahvích na krbu, a oběť umírá.

Scontland Yard už řeší třetí podivnou smrt mezi lékaři v Londýně a stopa je vede k Dr. Vaseliusovi, kterého naleznou hrát si s vláčky a který všechny oběti znal. Tamtéž se inspektor dozvídá o smrti Dr. Longstreeta. Na místě činu Dr. Phibes ztratil medailon či přívěšek a teď ho to mrzí! Zanechal stopu. Klenotník vypoví, že je to jeden kus ze sady deseti, ale popis ženy, která ji objednala se omezuje jen na to, že byla vysoká a módní. Dále se ukazuje, že symbol je podle všeho židovský. Inspektor se zaplétá s rabínem a indicie ukazují, že jde o nápodobu
deseti ran, jak je známe z bible, kde bůh údajně trestal egypťany (netopýři, krev, žáby, kobylky, krysy ...).

Dr. Phibese nalézáme u jakéhosi osobního oltáře, kde vzpomíná na svou ženu a pouští si zvukový záznam, na kterém přísahá pomstu 9, kteří ji zabili (8 lékařů+sestra). Ano, Dr. Vaselius zjistí, že se 4 mrtvými měl jeden společný pípad, a to neúspěšnou operaci paní Phibes. Inspektor a všichni si myslí, že Dr. Phibes je dávno po smrti a není nikdo, kdo by měl důvod se mstít. Ale.

Dr. Phibes nastraží léčku, jeho řidička (žena v černém) předstírá poruchu vozu na cestě, zastaví vůz s jistým doktorem a Dr. Phibes udeří znovu. Inspektor zjištuje, že peníze z účtu Dr. Phibes ve Švýcarsku byly převedeny do Anglie a vybrány jistou ženou. Auto Dr. Hitchparka je prohledáno inspektorem - tentokrát šlo o kroupy - kombinace sněžného děla a kapalného dusíku. Inspektor a Dr. Vaselius dochází k závěru, že Dr. Anton Phibes není mrtev - v jeho rakvi je popel a ne těloa tělo jeho ženy z hrobky zmizelo. Navíc se objevily plákaty, které zvou na koncert Dr. Phibese. Dalším na řadě je podle všeho Dr. Kitai, jehož smrt (havárie dvouplošníku - pilota hryzaly krysy) sleduje Dr. Phibes za hry ženy v černém na housle. Stejně tak jankovitý let letadla sledoval komisař poslaný inspektorem, ale opozdil se o minuty.

Dále sledujeme Dr. Phibese jak si užívá tanečního večera v kulisách kasina ve svém sídle. Doteď nepromluvil a sklenku šampaňského vypil otvorem někde mezi ramenem a hlavou. Další oběť umírá v pánském klubu propíchnuta rohem sochy jednorožce zrovna, když mluví s detektivy. V laboratoři pak Dr. Phibes vaří hustohustý vývar z kapusty. Policie chrání všechny přeživší ze seznamu (2/9). Phibes má solidní skóre - vraždu každé dva dny. Nemocnice, ve které sestra pracuje, je obklíčena detektivy a prošpikována policisty. Inspektor doufá, že Dr. Phibes je už uvnitř a má pravdu. Phibes navrtá díru ve stropě pokoje, ve kterém sestra spí a zalévá její hlavu hustohustým vývarem z kapusty, pak vypouští do akce kobylky, mocně lákané vůní vývaru. Inspektor soudí, že rána "smrt prvorozených" se může týkat syna Dr. Vaseliuse a má pravdu. Jeho syn je pryč. Je nalezena zdravotní sestra s lebkou očištěnou od masa kobylkami.

Dr. Vaselius má telefon - ozývá se jen zvuk varhan. Podruhé mluví Dr. Phibes skrze mluvítko a domlovají si schůzku. Inspektor se chce zúčastnit, ale je omráčen Dr. Vaseliusem. A je tu finále, Dr. Vaselius je přiveden k synovi, který je připraven k operaci, inspektor přihází k vědomí a spěchá do domu Dr. Phibese. Úkol pro Dr. Vaseliuse je prostý: vyoperovat klíček, který má syn v blízkosti srdce, aby mohl odemknout pouto, které drží jeho hlavu pod nádobou s kyselinou, jejíž odtok je spirála a kyselina začne téct na synův obličej za 6 minut (tak dlouho trvala neúspěšná operace jeho ženy). Podaří se operace? Přežije syn? Bude zasažen kyselinou? Někdo jiný bude zasažen? Bude Dr. Phibes zadržen? Bude ztrestán? Nechte se překvapit. Dopředu říkám, že film má nechutně dojemný konec.

Takže 94 minut filmu v kulisách Anglie dvacátých let, detektivní příběh + příběh velké lásky na pozadí zločinu + steampunk vymyšlenosti, řekněme 7/10, mohlo to být kratší.

Žádné komentáře:

Okomentovat