pondělí 21. dubna 2014

Funny Games (1997)

Po zklamání z Hanekeho Času vlků, který mi nijak asociálně nepřipadal a o nějaké kontraversi taky nemůže být řeč, jsem se rozhodl dát jeho tvorbě ještě jednu šanci.

Georg, Anna a Georg ml. přijíždí na dovolenou do svého domu u jezera. Potřebují pomoc s lodí a tak se seznámí s Peterem a Paulem, kteří jsou na návštěvě u sousedů. Paul později přichází vypůjčit pár vajíček pro sousedku, ale jako rozený nešika je rozbije. Pak rozbije další, které si vyprosí. To už s ním přichází i Peter a žádá o vajíčka. Anna se začíná zlobit. Georg nakonec taky. Ale není to nic proti tomu, když se nazlobí Peter s Paulem. Dostanou už ty pitomé vajíčka? Přestane Anna hysterčit? Vzpomene si Georg ml. na své vychování?

To, co začíná jako příjemná variace na film Poslední dům nalevo, se zvrhne v rodinnou tragikomedii. Peter srší humorem, dobírá si Paula, čas od času udeří Georga do zraněné nohy. Tohle se Hanekemu povedlo. Tak moc, že o 10 let později vznikl americký remake! 104 minut promyšlené zábavy, sice místy předvídatelné, ale nic není dokonalé. 8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat