čtvrtek 9. února 2012

L'isola dei morti viventi aka Island of the Living Dead aka Zobie: Ostrov smrti (2008)

Hm. Bruno Mattei (Krysy, Holocausto Porno) se na stará kolena pokusil natočit zombie horor. Pomlouvači tvrdí, že je to jeden z nejsračkovějších autorů všech dob. A možná mají pravdu.

Loď s lovci pokladů nalezne bednu s mincemi z potopené lodi. Svým lemplovstvím o ni hned přijdou (rozsype se při vatahování na palubu). Krizi se snaží zažehnat pitím. Navrch se rozzuřila bouře. A rozbil se jim motor. A rozlilo pitíčko. Když se sere, tak se sere. Naštěstí ráno zjistí, že jsou na dohled neznámého ostrova, který ani na mapě není. Nechají mechanika opravovat loď a vydávají se na průzkum. Kapitán Kirk (Gaetano Russo), Sharon (Yvette Yzon), nějaká buchta (Ydalia Suarez), prostoduchý Snoopy, asiatský kuchař Tao a Fred. Bingo! Našli rozvaliny kláštera/chrámu po španělských kolonizátorech. A mrtě zlata! A jako bonus se ostrov a katakomby hemží živými mrtvými. A zásoba munice je omezená a rozumové schopnosti týmu rovněž. Ke všemu se zase na noc rozzuří bouře. Dostanou se hrdinové z ostrova? Budou z nich milionáři? Nezblázní se z tolika peněz? Co udělá vidina peněz s jejich vztahy?

Mňo, úplná blbost to není. Nic originálního, ale některé scény jsou ženiální. Kritizovat čas od času odfláklé detaily masek a soundtrack, který evokuje film třídy MEGAFILM podle klasifikace tv nova (smyčce, dramatické nástupy, žádné klávesy z kauflandu za 200 peněz) spíš než béčkový horor je jistě na místě. Opravdu ty smyčce působí nepřístojně. Samozřejmě dialogy jsou hloupé, ale nezapomeňte, že hrdinové se dokázali smířit s existencí zombies během minut. Dojde i na klasické klišé - sebeobětování s patřičnou dávkou slovní agrese vůči nebohým zombie, které je nesměle a nedůrazně odmítáno kolegy, leč marně. Připravte se atomové výbuchy nelogična.

Nečekejte inteligentní zábavu, a možná ani zábavu. Zombi Holocaust to není. Ale spíš takový flashback o dvě desetiletí nazpět s technikou, o které by si mohli nechat v osmdesátých letech zdát. 91 minut pěkné přírody, fajnových rozvalin, hezkých ateliérových katakomb a krve a vnitřností místy futrovaných filozofickými pojednáními. 5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat