středa 16. února 2011

Сволочи (Svolochi) aka Parchanti (2006)

Měli jste jako děti rádi příběhy, ve kterých vítězí slušnost nad hrubostí a které jsou plné čisté dětské nevinnosti? Kde děti mohou být jen obětí zkaženosti dospělých? A hrdinství a láska k vlasti je motivací silnější krvavé msty? Tak toto je film pro vás!

Píše se rok 1943, vývoj WWII se definitivně obrátil ve prospěch Sovětského svazu, ale na jeho území se potulují statisíce dětí bez domova (rodiče padli ve válce, jsou na frontě, zůstali na evakuovaném území pod německou okupací,..) a živí se nejčastěji krádežemi. V oněch slavných časech bylo možné soudit i chuligány ve věku 14 let a trest srmti přirozeně nebyl zapovězen. Naneštěstí spousta malých gangsterů byla ještě příliš mladá na regulérní soud. Výsledkem bylo, že si z pobytu v cele, výchovném táboře nic nedělali, naopak získávali další zkušenosti.

Ve stejné době bylo třeba mobilizovat a mobilizovat další a další zálohy až došlo na zrození mistrovského plánu využít nezvladatelných parchantů k diverzním akcím v nepřátelském týlu. Představte si tucet špinavců školou povinných. Výcvikový tábor dostal na starost podplukovník Anton Višněvskij (hvězdný Andrej Panin), t.č. host gulagu a jeho podobně postižení kolegové (pravděpodobně údajnými represemi konce 30. let, prý to tak tehdy bylo). Hlavním hrdinou však není, jsou jimi Tiapa a jeho starší kamarád Kot. Zařazení do výcviku berou jako možnost k útěku. Ve filmu nečekejte příliš akce, té se dočkáte až v závěru, a to ještě v naprosto zhovadilém podání mimo hranice reality). Ani tak se nudit nebudete, protože sledovat tábor, kde není jasné, jestli velí Anton nebo banda dětí, a kde se schyluje k protižidovskému pogromu, může být taky zábava. Všechno podstatné se však stane v cca posledních 10 minutách. Tvrdit však, že film je zbytečně dlouhý (90 minut) nelze, dobrák Anton, ještě větší dobrák Paša, hajzl Studer, malý Tiapa (asi ruský Tomáš Holý) vás svými dialogy jistě nadchnou. Škoda jen toho konce. Hudební doprovod k filmu je dobrý, ale pozor samostatně vydaný soundtrack začíná rapovou "písní", která naštěstí ve filmu nezazní, aspoň jsem si nevšiml. Čili 7,5/10.

Žádné komentáře:

Okomentovat