pondělí 20. října 2014

The Big Country a.k.a. Velká země (1958)

Onehdy jsem si pořídil dva výběry westernových melodií na vinylu. Ten první, od Supraphonu (mimochodem mnohem lepší než ten rumunský) předurčil, jaký film budu sledovat příště. Je to klasika ze zlatých padesátých natočená Williamem Wyllerem.

Bývalý námořník Jim McKay (Gregory Peck) přijíždí za svou snoubenkou Pat Terrillovou na farmu jejího otce "Majora" Terrilla. Jim na uvítanou dostane kapky od Hanasseyovic kluků. Rozezlený Terrill pošle na farmu Hennessyových trestnou výpravu. Starý Hanassey na oplátku přijde prudit na zásnubní slavnost k Terylům. Obě rodiny svým způsobem válčí o pozemky Big Muddy patřící slečně učitelce Julii (Jean Simmons). O tu se svým hrubým způsobem snaží mladý Buck Hanassey (Chuck Connors) a o Pat pro změnu předák na farmě Leech (Charlton Heston). 

Jak dopadnou pozemky skýtající přístup k vodě pro stáda dobytka? Přerostou staré spory v krvavou lázeň? Dojde naplnění Leechova láska k Pat? Najde Jim cestu zpátky pomocí legračních hodinek? Zkrotí McKay Starého Bleska? Pochopí McKay pojetí cti a práva ve smyslu "divokého" západu? Přelstí starý Hanassey Majora Terrilla?

Odpovědi na tyto otázky divák nalezne v cca 160 minut dlouhém filmu. Trochu dlouhé, ale s úžasnou hudbou na pozadí a se všemi těmi humornými vsuvkami se to dá snést. V každém případě ústřední melodii z hlavy jen tak nedostanete. 7/10

Příště: Jak byl dobyt západ/How the West Was Won (1962)


Žádné komentáře:

Okomentovat