čtvrtek 8. srpna 2013

Captain Berlin versus Hitler (2009)

Po patnácti letech filmově-režijního půstu se znovu projevil německý klasik Jorg Buttgereit (Nekromantik, Schramm a další) a dlouho jsem se těšil než se ke mně film dostal. Pročež zákonitě muselo přijít zklamání.

Tentokrát se rozhodl oživit hrdinu ze svého krátkometržního kousku Captain Berlin - Retter der Welt (1982), který ikazoval "superhrdinu" supermanského střihu, ale který holt někdy dostával hodně na prdel. Nyní nemá za nepřítele nikoho menšího než samotného Adolfa Hitlera, jehož ostatky se po desítky let po válce snaží přivést k životu šílená Dr. Ilse von Blitzen (úžasná Claudia Steiger), leč nevychází vše úplně podle plánu - Dracula (Adolfo Assor) nechce spolupracovat a vyklube se z něj bolševické monstrum. Unesená panenská dívka Maria se ukáže být dcerou Captain Berlína (Jürg Plüss), který po válce pověsil svůj hrdinský život i s dresem na hřebík, a nyní má důvod se vrátit na scénu a podruhé (!) zhatit plány Herr Hitlera. Zadaří se mu tentokrát?

Buttgereit tentokrát zvolil formu záznamu divadelního představení střihnutého komiksem, kdy herci své role deklamují pro virtuální publikum v hledišti. Zároveň existuje ospravedlnění pro laciné kulisy, výpravu a triky. V několika dějstvích na ploše necelých 75 minut se servíruje řádná porce zvráceného humoru a bizarních situací. Ocenit je třeba fakt, že chytlavý soundtrack je originální kýč všech kýčů z roku 1982 z dílny autora jménem Peter Synthetik: Captain Berlin. Proč zklamání? Čekal jsme něco reálnějšího a lehce hororového. Tohle je čistá komedie a z velké části postavená na monolozích (hlavně Ilse), z nichž kupa je diplomaticky řečeno zbytečných. 5/10  

P.S. Buttgereit si neopomněl ve filmu zahrát, Germanikus (Das Teutonenmonster) v jeho podání je velice humorná postava.

Žádné komentáře:

Okomentovat