úterý 17. dubna 2012

Higanjima aka Maenbaleui ggoom (2009)

Zase jsem se nechal zlákat obalem/plakátem. Přestože vím, že mě málokdy japonská/jihokorejská filmová tvorba jako náročného diváka béčkových filmů nadchne. Co nám to Tae-Gyun Kim servíruje tentokrát?

Akira dostává ve škole zrovna kapky a utíká před bandou "punks", shodou okolností na trase útěku se pohybují jeho přátelé a pomáhají, jak umí. Z maléru ho vytrhne záhadná dívka (ve scéně v hotelovém pokoji se ukáže, že přívlastek záhadná je na místě). Poví Akirovi o jeho pohřešovaném bratru. Akira s tlupou se nachomýtnou k děsivé scéně v opuštěném skladu/dílně, ve které záhadná dívka samozřejmě taky figuruje. Upíři existují, šikanují ostrov nezakreslený na mapách a bratr proti nim bojuje. Rei (záhadná dívka) odveze lodí partu kolem Akiry (Elvis, Bréca, Chcípáček, Chemik a Tlouštík) na ostrov ... jako jídlo pro upíry. Dostane se Akira a jeho parta z této šlamastyky? Setká se ještě z Bratrem? Přežije Chcípáček? Dostane se Rei odplaty za její zlokousky? Přežije vůbec někdo z hrdinů?

Film se od začátku zmítá v multi-žánrové míchanici. Co začalo jako našláplý atmosférický horor se rychle překlápí do teenagerské zamilované komedie s prvky psychologického dramatu. Ovšem jen do chvíle, kdy započnou akční jatka ve stylu Kill Billa. Když pak přijde návrat k hororu, těžko uvěřit. Zvlášť, když jsou použity prostředky jako animace a naprosto nereálná stvoření.

Po technické stránce se jedná o dílko zdařilé (noční scény vypadají opravdu jako noční), ovšem přemíra technických možností škodí (triky s nestvůrami jsou hodně trapné a scény s nimi ani opodstatnění - není řeč o upírech) a v samém závěru vyvolávají úškleb. Naprosto nesourodý soundtrack je jak vystřižený z korejské romantické komedie (ano, pár jsem jich viděl) a atmosféře příliš nepomáhá. S délkou ke dvěma hodinám to režisér přehnal, tolik děje tam není. Ani nesmyslné bojové scény nenapovídají, že by film byl myšlen vážně jako horor. Možná jde o specifický asiatský komediální filmový žánr, kde horor je jen tapetou na pozadí. 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat