pátek 30. března 2012

Buio Omega aka Beyond Darkness aka Za hranicí temnoty (1979)


Skvost! A le to trochu předbíhám.

Frank (Kieran Canter) je mladý rozmazlenec, který neunese smrt své milované (Dojde na sex na rozhraní života s smrti?) a pořídí si její mrtvé tělo domů. Jako preparátor zvířat ví co a jak, aby to nebylo nechutné. Je v tom podporován svou hospodyní Iris (Franca Stoppi), která sice na jeho mrtvou milou žárlí, ale zároveň Franka ovládá (jednou pomocí Frankovy obliby pít "mateřské mléko", jednou zase ruční prací). Do toho přichází další víceméně náhodné návštěvnice jeho sídla. A taky polucie. A soukromý detektiv. Přece jen je sháňka po mrtvém těle Anny (Cincia Monreale) vykopané z hrobu.

Jak dlouho bude Iris tolerovat Frankovi milenky v domě? Jak dlouho vydrží Frankova milenka v použitelném stavu? Dojde na nekrohrátky? Dokáže se Frank odpoutat od závislosti na Iris? Ožení se sní, aby jí zavřel hubu? Učiní někdo přítrž bezbožnému konání Franka, Iris a Anny (in memoriam)? Co to tam říká ten starý kněz?

Vcelku napínavé nekromantické lehce hororové psychologické drama s prvky krimižánru a gore, to vše umocněné fantastickou hudbou v podání syntheticky poprockových mistrů Goblin (viz též filmy Suspiria nebo Tenebre). Joe D´Amato se ztopořil k obdivuhodnému výkonu při natáčení tohoto 94 minut dlouhého filmu, to rozhodně. 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat