úterý 29. března 2011

Genuine aka Tale of a Vampire

Film Roberta Wieneho z roku 1920 Genuine vypráví příběh ženy, která mužům přináší jen zkázu.
Genuine (běloška?) je cosi jako šamanka kmene poraženého v kmenové válce kdesi v severní Africe a jako taková je prodána do otroctví. Jej nový majitel ji drží v docela útulné isolaci hluboko pod zemí ve svém sklepení (až to připomíná kuřimskou kausu). Jeho sídlo vypadá jako po nájezdu sprejerů a jiné alternativně-kulturní verbeže. Majitel je docela podivín, krom Genuine s ním bydlí již jen jeho černý otrok a v kontakt s lidmi na povrchu vstupuje jen když se nechá každodenně holit (přesně v poledne). Tak by mohli žít až do smrti, kdyby se Genuine nenudila tak moc.
Shodou okolností se majiteli domu začnou kupit nesnáze: má přijet na návštěvu jeho synovec, jeho oblíbený holič za sebe pošle náhradníka, a Genuine prchá ze své komnaty do pokoje, kde je pán holen. Pán mimochodem při holení vždy usne (odvážné). Genuine nedá moc práce obloudit holičského učedníka, a pánovi je odřezáno hrdlo. Po učedníkovi je na povrchu sháňka, ten zatím obcuje s Genuine, s nalomeným duševním zdravím se vrací domů. V tom přijíždí pan synovec. Nasraný starý holič dává dokupy trestnou výpravu na "čaroděje". Bude Genuine zachráněna. Umře Negr při obraně sídla svého nového pána? Přežije z osádky domu bezbožníkova
někdo, najde Genuine klid a mír?
Film je natočen vizuálně naprosto úžasně, podivné exteriéry, ještě podivnější interiéry. Genuine nosí oblečky jako dnes Lady Gaga (akorát vkusné a není škaredá jak cesta do školy). Film jsem viděl s pravděpodoně novým zvukovým hudebním doprovodem Larryho Marotty. Úžasných 44 minut tohoto improvizátora (dělal soundtracky i k jiným němým filmům). Nedlouhý film s milou atmosférou doby, kdy bylo ještě správné vlastnit a kupovat otroky ... 7/10.

Žádné komentáře:

Okomentovat