středa 28. května 2014

Carrie (2013)

Říká se, že natočit film podle knihy Stephena Kinga není zrovna jednoduché a výsledek mnohdy končí za očekáváním. Žádné jsem neměl, když jsem se díval na toto zpracování jeho románu Carrie (od 70. let už třetí zpracování) od režisérky Kimberly Peirce.

Carrie (Chloë Grace Moretz) se narodila jako naprosto nechtěné dítě a již od narození je nadána mocí, o které neví, a která se projevuje jen při rozrušení. Je v posledním ročníku na střední škole a je pod zhoubným vlivem své matky, takto náboženské fanatičky, která vidí hřích na každém kroku. Žádný div, že opomněla Carrie poučit o menstruaci. Takže když Carrie utrpěla svou první menstruaci v šatnách po tělocviku, přičemž byly přesvědčena o tom, že když krvácí, tak umírá, bylo na posměch od spolužaček zaděláno. Samozřejmě se příslušné video brzy objeví na internetu. Blíží se školní ples, Carrie chce jít, matka jí v tom přirozeně brání.

Dostane se Carrie slušnějšího zacházení od spolužáků (a nakonec i učitelů a matky)? Dokáže ovládnout svou schopnost a pomstít se strašlivou a nepřiměřenou pomstou? Bude dobro po zásluze potrestáno?

101 minut, které uběhnou poměrně svižně, ačkoli první dvě třetiny filmu jsou jen jakýmsi prologem k epickému závěru, který je bohužel použitými efekty zbaven atmosféry. Na horor to atmosféry má zoufale málo. A nekoná se ani žádné překvapení, i pro nečtenáře knihy je další děj snadno očekávatelný. 5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat