pátek 22. února 2013

Kukuřičné děti a.k.a. Children of the Corn (1984)

Minulý týden jsem se zabýval filmem Děti kukuřice. Tentokrát pro změnu filmem Děti kukuřice. Tím původním. Tím, který natočil Fritz Kiersch.

Burt (Peter Horton) a Vicky (Linda Hamilton) projíždějí Nebraskou. Vicky je běloška a nedržkuje a je pořád nepřirozeně klidná (asi hlavní rozdíl proti černé Vicky). I když Burt přejede Josepha s podřezaným hrdlem. Ve vylidněném Gatlinu se poprvé střetávají s bandou zdivočelých dětí a s holčičkou, co přes přísný zákaz poslouchá hudbu a kreslí pastelkami. Vicky upadá do zajetí, Burt se nebojí nějakých usmrkanců a chystá se jim dát na zadek.

Porazí Burt Malakaie (ryšavý zlý mladík pro špinavou práci)? Udrží sympatický Izák svoje věrné v bezpečí před hříšnými vetřelci? Je "Ten, co chodí mezi řádky" opravdu nasrán chováním Izáka a Malakaie a dá to jejich následovníkům sežrat? Spokojí se s obětí? Jednou? Dvěma? 

Tahle originální verze je mnohem lepší než ta pozdější, ačkoli konec obou je obdobně idiotský (ale jinak). Hudba je propracovanější, scény autentičtější, dialogy méně debilní (v hororu musí být dialogy debilní, ale s mírou). Na takřka stejné ploše (88 minut) se toho odehraje v této verzi nepoměrně více a divák se o dozví o tom legračním kultu mnohem víc. 7/10




pondělí 18. února 2013

Děti kukuřice a.k.a. Children of the Corn (2009)

Nové televizní zpracování knižní klasiky Stephena Kinga (prvně zfilmováno již v roce 1984) z dílny Donalda P. Borcherse. Staré jsem neviděl, a prý jsem o nic nepřišel.

V roce 1963 bylo v Gatlinu, v Nebrasce sucho. Asi velké. A nejspíš i hlad, jinak by dětský kazatel nepřiměl ostatní děti a mládež k vybití všech nad 19 let věku, protože oni svými hříchy mohou za současnou situaci. O 12 let později krajem projíždí zbloudilý pár - Vicky a Burt, který jest poznamenán službou ve Vietnamu. Vicky v jednom kuse držkuje a během jedné hádky s Burtem, Burt srazí autem chlapce. Vicky zase držkuje. Burt ohledáním zjišťuje, že měl podřezané hrdlo a prakticky umíral, když ho srazil. Vicky přesto držkuje. Burt sbalí tělo do kufru a pokračuje do Gatlinu, nejbližšího města. Gatlin vypadá opuštěně. Taky je. Burt jde na průzkum, Vicky je v autě obklíčena zdivočelými mladými křesťany vedenými Malachaiem, který je ze střechy jednoho z domů řízen Izákem. Výstřel z brokovnice ji nezachrání od jejich spárů. Fajn, že jí Burt sebral klíče, aby nemohla odjet. Při střetnutí Burta s Izákem a Malachaiem se provalí, že Malachai prolil krev v řádcích kukuřice a "Ten, co chodí mezi řádky" bude nejspíš nasrán. Burt takticky ustupuje, Izák chystá ceremoniál ...

Jaký podivný kult Izák vede? Proč všichni poslouchají devítiletého spratka? Jenom pro jeho židovské jméno? Osvobodí Burt Vicky? Přestane Vicky aspoň na chvíli držkovat? Kdo je ten démonický dacan v kukuřici?

Film, který vyloženě nenudí, má jakousi atmosféru (kombinace strachu, žido-křesťanství a sexu), ale bohužel má idiotský konec a některé "efekty" by bylo lépe nepoužít, když už byly naneštěstí vynalezeny. I za přijatelnou stopáž (85 minut) 4/10.