úterý 3. srpna 2010

Voditel dlya Very

Voditel dlya Very (2004)

země původu: Rusko/Ukrajina
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0416292/

Příběh se odehrává v roce 1962 v Ukrajinské SSR, přesněji někde na Krymu. Lidské drama se odehrává mezi nemnoha postavami filmu. Ústřední roli hraje jak sám název filmu napovídá řidič - seržant RA Viktor (Igor Petrenko), který je přidělen k službám ženerálovi Serovovi a čas od času jezdí i ves službách jeho rozmazlené dcery Very (Yelena Babenko).
Hned od začátku svého pobytu v sídle velitele vojenského okruhu je Viktor mlsně okukován a sváděn služkou pana domácího Lidou (Yekaterina Yudina) a to zprvu nepříliš úspěšně. Na pornofilm to zatím nevypadá. Viktor a ženerál Serov zjišťují zhruba současně, že Vera je těhotná a pokusila se zařídit si potrat v oblastní nemocnici, který ovšem lékaři odmítnou provést pro pokročilé stadium těhotenství (rozkladu). Vera si ovšem ví rady a pospíchá za nejlepší kamarádkou - rozmazlenou dcerou admirála (pravděpodobně velitele černomořské flotily) a ta jí dává správný kontakt. Otci úmyslně lže a za otce označuje nedávno zavražděného (KGB) otcova přítele z armády. Ženerál se dovídá, že po něm samém pase KGB a že má ve svém okolí práskače. Jde o starý případ, kdy ženerál zakázal hasičům a záchranářům zasáhnout na hořící lodi s desítkami lidí na palubě (kdo neuhořel, se utopil). KGB je přesvědčena, že ženerál má písemné rozkazy k tomuto činu a snaží se mu je uloupit, aby se nemohl hájit. To je úkolem kapitána Zmrda (Andrei Panin), který k fízlování naverbuje i Viktora.
Viktor, jehož přáním je dosáhnout důstojnického stavu se nechá vmanévrovat do pozice ctitele Very a všude ji stínuje. Tak zjišťuje při oslavě na lodi admirálovo dcery, že otcem je kubánský důstojník "Roche", toho času na výcviku diverzantů v SSSR. Ten na lodi klátí co chodí. Viktorovi se fízlování nelíbí a chce skončit, ale kapitán Zmrd je proti a naznačuje mu, že případná svatba s ženerálovou dcerou by znamenala konec kariéry v armádě, protože ženerál je odepsaný. Film obsahuje i prvky akčního filmu. Nejprve Viktor zachrání ženerálovi život, když jejich auto s poškozenými brzdami míří z útesu. Za to je Viktor odměněn pobytem ve vyšetřovací vazbě a výslechy KGB. Na přání Very je z vězení vysekán ženerálem. Dále můžeme shlédnout záchvěv neobyčejného hrdinství (blbosti), když se Viktor vrhá smrti vstříc v hořící garáži, aby zachránil před ohněm ... auto! Inu Osel. KGB je přesvědčena, že zachraňoval ženerálovy dokumenty o jeho nevině a z vězení jej musí osobně vyvést ženerál. Tou dobou už Lida (žárlí na Veru, chce Viktora) dosáhne svého a vztekne Viktora tak, že se neudrží a znásilní ji napůl na dobrovolné bázi obou. Lida ovšem dostává výpověď a vrací se snad do lágru a ze všeho viní Viktora.
Vere se konečně narodí dcera (asi) a když ji přivezou domů, kapitán Zmrd se svými pochopy z KGB rozjede pátrání po dokumentech pod záminkou odhmyzení baráku chemickými prostředky. Zároveň kapitán Zmrd zařídí Viktorovi odjezd na studia o měsíce dříve než bylo dohodnuto, aby se ho zbavil. Když odjíždí na letiště, Viktor v půli cesty otočí vůz a jedou zpátky, protože Vera si zapomněla cosi v pokoji. V domě je svědkem vraždy svého otce (původně kamuflované jako oběšené). Je zastřelena i s otcem a vše je naaranžováno jako její dílo (rozšířená sebevražda). Kapitán Zmrd zjišťuje, že přežilo dítě a že Viktor taky leccos viděl a nechá ho pronásledovat. Honička auty končí na pobřeží Černého moře a Viktor s dítětem se schovává ve skalních útesech, kde ho nakonec dostihne kapitán Zmrd. Nyní přichází překvapení (?!), nezastřelí je! Viktor dítě předává Lidě a odchází neznámo kam se slibem, že se vrátí.
Film je natočen v nádherné krajině kolem Sevastopolu, výprava odpovídá době a soundtrack taky. Rozhodně je to sledovatelný film. Minimalně 7/10.

Žádné komentáře:

Okomentovat