čtvrtek 27. března 2014

Černobílá Sylva (1961)

V reakci na budovatelské agitky padesátých let vznikl studentský film Jana Schmidta Černobílá Sylva. Je sice krátký, ale o to lepší.

Sylva (Zuzana Stivínová) je zednicí z party Máni Wolfové, nemá příjmení a oplývá budovatelským nadšením. Přinejmenším jako hrdinka filmu Láska mezi panely,  při jehož promítání vypadne z plátna přímo mezi diváky v sále. Přirozeně se chce co nejdříve vrátit ke své práci, k té ve filmu, pročež se vypraví za svými stvořiteli - scénaristou (Jiří Lír), režisérem (Lubomír Lipský). Po prvotním zděšení a záměně s herečkou Zuzanou Stivínovou, se pokouší vyřešit její situaci. Nápady vyniká především studenti filmařského řemesla (Václav Sloup, František Němec, jan Přeučil). Ovšem její umístění na rekonstrukci Valdštejnského paláce nedopadne dobře ("reliéfní období už dávno skončilo, soudruzi" a "vždyť to je melouch!") a čím dál více se ukazuje, jak strašné může být zhmotnění myšlenky, nedejbože ideálu.

Poradí si pánové od filmu se Sylvou? Vrátí se Sylva ke své partě na stavbu? Vyloučí pány študáky z ČSM? Postaví Sylva další barák z nekvalitních cihel? Vezme si nějakého intelektuála za muže? Napíše ježatý student (Sloup) seminární práci o Sylvě?

27 minut klasických ideologických klišé neskutečně zhuštěných a ve výsledku opravdu komických. Jak obecně považuji československou tvorbu 60. let za hodně přeceňovanou, tohle stojí za vidění. 9/10

P.S. Tentokrát bez plakátu, protože film je hodně opomíjený. Při hledání jsem ovšem narazil na článek, kterýžto si za pakatel (18 dolarů) můžete přečíst, který dílem (a snad i jinými) byl inspirován:

Hanáková, Petra: From Mařka the Bricklayer to Black and White Sylva. Images of women in Czech visual culture and the Eastern European visual paradox. Studies in Eastern European Cinema, Volume 2, Number 2 (2011. July), pages 145–160.