neděle 20. ledna 2013

The Car a.k.a. Auto (1977)

Elliot Silverstein natočil horor, jehož námět jsem viděl ztvárněn v několika pozdějších filmech, a který by mohl pod hlavičkou Besipu a ROSA být promítán na školách.

Dva nezodpovědní cyklisté (dvojitá čára není zeď, souběžná jízda) se střetnou s klasickým "silničním pirátem" dneška - ve velkém černém voze s tónovanými skly. Výchovná lekce udělena, ona i on smeteni z cesty, do kaňonu, resp. z mostu do řeky. Dalším na řadě je vulgární stopující mladík, který se připlete k případu domácího násilí. Násilník je zároveň svědkem čtyřnásobného (!) přejetí mladíka.  Šerif ponouká manželku pana Amose k žalobě. Marně. Když jde šerif pro pití pro Wadea (James Brolin) a Luka, je sražen uprostřed ulice černou limuzínou. Luke začne zase pít, Wade převezme velení. Zdá se, že není třeba naslouchat hlasu Indiánek.

Podaří se dopadnout tajemného řidiče smrtícího vozu? Proč jezdí tak agresivně? Copak nikdy neviděl video Besipu s Pavlem Soukupem? Zvítězí Luke nad alkoholem? Dostane Amos přes držku za mlácení ženy? Rozvede se s ním? Přijmou Wadeovy děti jeho přítelkyni do rodiny? Vydaří se školní slavnost? Co se stalo s módou knírků? Kdy budou zase frčet?

Jedná se o film s nijak zvlášť napínavým dějem, plný honiček (bicykl vs. auto, auto vs. auto, auto vs. motorka, kůň vs. auto, děti vs. auto), který rozhodně nenudí. Může za to slušná kamera, spousta akce a příležitostné vtípky? Nebo dojem vylepšuje akční finále, které toho moc neobjasní. S přiměřeným hudebním doprovodem a střídmou porcí hloupých dialogů je 92 minut délky tak akorát. 7/10

Citát: "Tak my dáváme deset let pokuty za parkování a teď toto." (policejní důstojník po nalezení třetí oběti dopravní "nehody".)