neděle 28. října 2012

Visitor Q aka Bijitā Kyū (2001)

 S tvorbou Takashi Miikeho jsem se setkal poprvé více než před deseti lety a to klasikou Ichi the Killer. Pak jsem shlédl epizodu ze seriálu Masters of Horror od dotyčného, ale nijak uchvácen jsem nebyl. Nyní jsem se náhodou dostal k tomuto filmu. A nelituji. A to se svým pohrdáním žaponskou kulturou netajím.

Hned od samého začátku se divákovi servírují nechutné, leč interesantní, scény. Ta první s názvem "Už jste osouložili vlastní dceru?" je ta nejvíce obyčejná. Pak už jsou obrazy a děje už jen bizarnější a humusáčtější. Během omezeného času nahlédneme na běžný život spořádané žaponské rodinky, kterou tvoří Otec, Matka, Syn a Dcera. A Náhodný kolemjdoucí. Zdá se být katalyzátorem změn v jejich jinak až k uzoufání nudném a maloměšťácky konzervativním životě podle tradičních žaponských rodinných hodnot.

Emancipuje se Matka a stane se samostatnější v každodenním jednání nebo se stane ještě nudnější domácí puťkou? Začne se Dcera víc učit nebo se zkazí? Překoná Otec svůj stín a vymyslí konečně nějaké zajímavé a originální téma pro televizní reportáž nebo zůstane nulou? Postaví se Syn svým šikanovatelům, začne je sám šikanovat? Během něco málo přes 80 minutách filmu se to dozvíte. Za mě 7/10.