úterý 22. května 2012

964 Pinocchio (1991)

Hlavní "hrdina" je bývalý sexuální otrok, který byl místo likvidace omylen vypuštěn do ulic. Bývalým se stal pro svou neschopnost plnit své úkoly. Jeho bývalá mateřská organizace si uvědomí své pochybení a vyšle uvřískané komando v jeho stopách. Pan 964 (Haji Suzuki) ovšem riziko nevnímá, protože po prodělané lobotomii (za účelem přestavby na kyborga) nevnímá ani spoustu jiných věcí. Má ovšem štěstí a ujme se ho podivné stvoření žijící v podzemních tunelech - Himiko (škaredá jak cesta do školy a taky nemá plně vyvinuté mentální schopnosti. Krom nakupování v doprovodu debila se ho snaží zapojit do konverzace. Než se naučí své vlastní jméno uběhne půl filmu.

Rozpomene se Pinocchio na svůj dřívější osud a vykoná postu na svých věznitelích? Najde ho zabijácké komando dřív? Najde znovu zen, obnoví své čchi a získá znovu schopnost erekce? Kolik toho může drobná japonská žena vyzvracet? Je součástí japonské kultury rochnit se za střízliva ve vlastních zvratcích? Vydržíte 97 minut zhovadilé podívané kvůli ženiálnímu závěru?

Že prý kyber-punk. Hm. Kde? Tragická kamera a světla a střih sem, střih tam+japonská parodie na hudbu? V tom případě ano. Shôjin Fukui se opravdu tímto snímkem blýsknul, ale asi jsem měl zavřené oči. 2/10