čtvrtek 13. ledna 2011

I Vampiri aka The Vapires aka Lust of the Vampires aka The Devil's Commandment (1956)

Na břehu Seiny bylo nalezeno tělo mladé dívky, nezemřela na následky utonutí, byla zbavena krve, ale zranění nejsou vidět. Policie tápe, není to první podobný případ a do toho všeho přijde senzacechtivý novinář posedlý myšlenkou, že v Paříži řádí upír. Takhle nějak začíná film Riccarda Freda a Maria Bava. Film se nachází na pomezí mezi detektivním a mysteriosním žánrem s klasickými hororovými prvky, které film řadí nejspíše mezi horory.

Prvoplánově se jeví výzdoba rodinné hrobky rodu du Grand, kde je pohřben doktor Julien du Grand. Jeho pokusy s krví jsou v ohrožení prozrazením, když jeden z poskoků (závislý na drogách) zpanikaří po konfrontaci se zvídavým novinářem. Ten mimochodem je v podezření svého kolegy, že je na chlapy, poněvadž už léta odolává "nejkrásnější ženě Paříže" (nemyslím), tj. dceři vévodkyně du Grand.

Děj filmu začne být vbrzku velice snadno předvídatelným, ale může to být jen můj subjektivní dojem, páč jeho stopáž je poměrně krátká (85 min), ale vzhledem k tomu, že jde o první hororový film natočený Italy ve zvukové éře filmu to není tak zlé. 6/10 ať nežeru.

Žádné komentáře:

Okomentovat