úterý 28. září 2010


Cani Arrabiati (1974) aka Semaforo Rosso aka Wild Dogs aka A man and a Boy aka Rabid Dogs

Tentokrát se podíváme na film z dílny Maria Bava - vzteklé psy. Film začíná zostra - plačící ženou za závěsem. Bez náznaku vysvětlení se za doprovodu dramatického soundtracku ocitáme ve scéně, ve které dojde k ozbrojenému přepadení vozu s výplatami, zabití pokladníka, přestřelce, vraždě, loupeži a honičce s policií (nejsem si jistý, ale fiat proti fiatu), takže honička nemá žádného favorita dokud lupičům nedojde benzín, což předčasně ukončí oslavy partě veselých loupežníků pod vedením Doca. Následuje další přestřelka (s policií), vzetí rukojmích, vyjednávání s policií - odjezd si vyjednají až po zabití jedné z rukojmích, další berou ssebou. Běží teprve desátá minuta filmu a trojice dacanů (čtvrtý, tj. řidič extratřídy Fagio byl zabit fízly) pomalu začíná nervóznět, ovšem až na Doca, který je klidný.

Trojice mění auto - na křižovatce nasedá do auta náhodného řidiče včetně unesené rukojmí, která je mimochodem zrzka. Trojice zjišťuje, že krom řidiče mají v držení i nemocné mimino - fakt kurevský den. Zrzka chce dítě odnést do nemocnice a začíná hysterčit. Místo liskance je zahrnuta širokým repertoárem nadávek od dacan jménem Blade. Pořádek a klid v autě se snaží udržet Doc, ale Blade pro změnu rýpe do posledního z party dacanů, přezdívaného 32. V autě nemůže být chvíli klid, když ztichne maniodepresivní Blade, hovadiny začne vymýšlet 32 vesměs otravuje Mariu, tvrdí, že je podobná Gretě Garbo, nemyslím si; nebo zpívá italskou verzi Highway to Hell - to jsem si vymyslel. Z nějakého důvodu Ricardo (unesený řidič) nejede ani v pravém ani v levém pruhu na dálnici a jede nenápadně uprostřed, než je varován před darebnými triky.

Pak Blade začne skvělý monolog o tom jak je skvělý se svou zbraní (nůž), jak dlouho trpí pobodaný než zemře, a že malá oběť je nejlepší - nejvíce křičí, ale nejdéle vydrží při vědomí. A vůz se blíží mýtné stanici ... a projíždí bez sebemenších obtíží - jen pár okamžiků poté je rozhlasem odvysíláno pátrání po dacanech, z čehož má největší radost Blade. Když Ricardovi prozradí kolik ukradli (100 milionů lir) zcela klidně se jim vysměje. Ricardo a dacani se neustále navzájem nasírají. Když provedou otočení na dálnici a vrací se k městu mají menší problémy s mýtným, zdrží se a platí jej znovu - lístek by ukázal, že se otočili na dálnici a nenajeli na ni normálně. Pak dojedou a stojí v koloně na uzavírce silnice, kde budí pozornost zavřenými okny (je hic). Navíc Ricardo nabourá vůz stojící před ním a Doc musí poškozeného řidiče vyplatit. Což Doca dosere. Jestli chtěl Ricardo vzít syna do nemocnice, rozhodně si nepomohl.

Blade navrhuje všechny podřezat. Pak začně Ricardo vymýšlet, že musí zastavit a dát synovi léky, Maria ho podporuje a dožaduje se vykonání potřeby. Zatímco Blade se baví přestavou, že se vychčí nebo vysere v autě, 32 uznává, že by pak další jízda nebla zrovna pohodlná. Zatímco se dacan dohadují, kdo se chce víc dívat, Maria utíká přes kukuřičné poleke statku na obzoru. 32 a Blade se vydají za ní. Ricardo propásne příležitost ujet Docovi, ten mu pro jistotu bere klíč od vozu. Maria dál uniká a volá o pomoc na statku. Ukrývá se ve stodole. Pak zase dělá hluk a dostihne ji Blade. 32 jí uštědří nějaký ten liskanec, Blade se zachová jako gentleman a zastaví ho. Jeho starostí je, jestli se na útěku stihla vychcat, když se jí tak chtělo a nabádá 32, aby to zkontroloval. Dacani se baví jejími rozpaky, když ji nutí se vychcat na dvoře před jejich zraky a dochází k první erotické scéně filmu - sundání kalhotek, zvednutí sukně a kýženému chcaní. Nabízí se otázka, proč jsou profesionální lupiči vykresleni zároveň jako zvrhlíci a proč ji zatím (běží druhá polovina filmu) neznásilnili?
Zbytek cesty Maria pojede bez kalhotek. Blade a 32 pokračují v duchaplné zábavě - dávají si hádanky: Co je tvrdé, když se zasouvá dovnitř, a měkké, když se vysouvá? Oplatek do kávy! Ricardo je nasranější víc a víc. Konečně se dozvídáme, proč se 32 říká 32, a to když Marii ukazuje ztopořené péro. S Bladem se baví jako jediní, když jí nabízejí vyzkoušení. Vyvolají tím menší krizi a rozmíšku s Docem, který souhlasí s Ricardem, že by už měl nechat klukovin.

Poslední třetina filmu: Ricardo si vyslouží zastávku na pumpě a jde s nakoupit s 32 v zádech. Budí pozornost uklizeče, když 32 trvá na tom, že půjdou na hajzl spolu. 32 kupuje láhev fernetu, když Ricardo potkává svou známou - zrzku s velkýma balónkama - a 32 přestává myslet a začíná ji balit. Venku přitom čeká vůz s dacany, penězi a rukojmími. Mírně najebaný 32 začíná leštit Marii prsa majonézou, kterou jí potřísnil. Ricardo rezignoval a je mu všechno jedno. Doc má co dělat, aby ho zklidnil. Když se snaží zabránit hrozícímu znásilnění n zadním sedadle - je napaden 32 a rozhodne se konat. Blade také naléhá na 32, aby přestal - auto s kopulujícím párem vzadu budí na silnici pozornost a tak Doc jedná - v tunelu 32 zastřelí. Což asi neměl dělat, protože to byl Bladeův přítel a Blade se vztekne. Podezřele rychle se zklidňuje.

Do euforie se Blade dostane, když zjistí, že 32 žije. Pak se zase smiřuje s jeho neodvratnou smrtí a těší se na vyšší podíl. A přichází další edukační výklad: na kožených sedačkch aut se dá dobře trénovat, ale lidská kůže je jiná, loupe se jako banán. Začíná docházet benzín, situace se opět mírně vyhrotí. Zvlášť když pumpař má svou polední pauzu a odmítá otevřít pumpu. Situaci zachrání Blade s pomocí Marie. Když už vše vypadá v pořádku, na pumpu přibíhá jakási zrzka, že prý má rozbité auto a potřebuje odvézt do města ... dařba jak cip. Nenechá si vymluvit svezení, mrtvého 32 považuje za spícího (stejně jako pumpař). Zrzka (taky Maria) prostě nezavře hubu a kecá a kecá. Dacani sice zlobili, ale těch 15 km s ní by jim ikdo nepřál. Zrzka po chvíli začně štvát i Ricarda. Když Maria pustí rádio, Zrzka začne zpívat a nutit ostatní k témuž. Pak následuje znovu hlášení o pátrání a poté co ze 32 spadne přikrývka, je Zrzce vše jasné, shodou okolností ztichne až když ji Blade propíchne hrdlo.

Dacani se zbavují jejího těla a těla 32, kterého ovšem musel Blade dorazit, což je dost dojemná scéna nepočítáme-li sebrání hodinek Bladem ještě živému 32. A jdeme do finále tohoto 96 minut dlouhého filmu. V autě je atmosfér, že by se dala krájet, Blade pláče, zvrací, Maria pláče, skoro zvrací. Když si chce zpravit chuť hroznovým vínem, je chycen ve vinohradu staříkem s hráběmi a další krize je na světě. Řeší ji 50 000 lir (plná nádrž benzínu stála 9000 lir). Blade sice mohl použít nůž nebo útect, ale v jeho hlavě se něco mění. Náhle je venkovanem. Když se mu Doc směje, Blade tvrdí, že zabije i otce, když to bude nutné. Přijíždějí k opuštěnému sídlu, kde je nachystané další auto a vše se schyluje k popravě zbylých rukojmí, když tu náhle ... a zbytek neprozradím. Ne že by konec byl vyloženě nečekaný podle průběhu filmu, ale rozhodně nejde o typický happy-end. Když si budete myslet, že je konec, dojde k překvapivému zvratu, který leccos vysvětlí, ale vnímavý divák by neměl být zas až tak překvapen.

Film se odehrává prakticky výhradně v autě, čemuž odpovídá hudební doprovod docela dobře. Výkony herců jsou obstojné, ačkoli je možné, že Italové se psychopaticky chovají pořád, takže možná až tak o umění moc nejde. V každém případě solidní film, který poteší každého, kdo má byť jen trochu zvrácený smysl pro humor a spravedlnost a spoustu volného času. Verdikt zní 8/10.

Žádné komentáře:

Okomentovat